Близо 13 000 души от Своге и околните села вече трети ден са без вода заради скъсан магистрален водопровод. Аварията е предизвикана от придошлите води на реките Искрецка и Козла в съседното село Искрец след снеготопенето. Кога жителите на Своге отново ще...

Близо 13 000 души от Своге и околните села вече трети ден са без вода заради скъсан магистрален водопровод. Аварията е предизвикана от придошлите води на реките Искрецка и Козла в съседното село Искрец след снеготопенето. Кога жителите на Своге отново ще имат вода и как семействата с малки деца оцеляват в тази тежка ситуация, вижте в репортажа на Яна Тодорова и Елвис Янков.

Срещаме 56-годишния Тома край една от пътните чешми - единствената алтернатива на хората от Своге и околните села от четвъртък насам. Като повечето хора и той беше дошъл да си налее няколко шишета с вода за вкъщи.

Тома Божилов: "Значи те ще ми стигнат за готвене и елементарни нужди."

Когато запасите свършат, Тома отново ще се разходи до чешмата. За негов късмет тя е само на крачки от дома му.

Тома Божилов: "Може би три-четири пъти идвам на ден."

За съжаление същия късмет нямат хиляди други. Сред тях са Любомир и семейството му, които са дошли с кола, за да могат да налеят повече бутилки и да им стигнат не само за пиене и готвене, а и за да се изкъпят.

Любомир Соколов: "Ей така с тенджерата и в легена после... - И децата така? - И децата! Ужас е! В блоковете е много трудно, в къща пак е по-добре..."

И така от три дни насам. След снеготопенето и обилните валежи от дъжд, на 7 януари река Козла покачва нивото си над 10 пъти и отнася основния водопровод на Своге и близките села.

Придошлите води на реката откъсват над 30 метра от магистралния водопровод. Той снабдява с вода града и съседните села Искрец и Свидня.

Валентин Михайлов - заместник-кмет на Своге: "Долни Желен", част от този квартал и в Церово единия квартал ползва вода оттук."

От община Своге обясниха, че се справят с извънредната ситуация, като са осигурили над 30 водоноски, за да снабдяват хората с питейна вода. Те обаче се оказват недостатъчни, за да покрият нуждите на населението, което предизвика недоволство на много хора, които е трябвало да ходят с километри, за да си налеят вода.

Валентин Михайлов - заместник-кмет на Своге: "Ние сме се опитали, колкото ни са възможностите да разкараме по кварталите и болниците, блоковете, където са концентрирани повече хора - поне вода за битови нужди."

Ремонтът на водопровода трябва да приключи тази вечер и утре сутрин хората вече да имат вода. От местното дружество за водоснабдяване съветват тя да не се използва за пиене и готвене поне още три дни, защото първоначално ще бъде силно хлорирана.

Валери Вълков - ВиК - Своге: "- Какво съветвате хората, ако решат да пият от нея? - Да я преварят! - Само така, иначе не? - Иначе не!"

От община Своге обясниха, че работят денонощно и са категорични, че това е най-краткият срок, в който могат се справят със ситуацията предвид мащаба на аварията.