НОВИНИ

Жителите на жк "Младост" срещу презастрояването в квартала

Жителите на софийския район "Младост" поискаха да не се допуска проектът "Гранд Каньнон" да бъде увеличен с още 3 сгради. Това заявиха местните пред кмета на районната администрация Десислава Иванчева, която тази вечер организира обществено обсъждане. Хората поискаха още местната управа да спре да издава разрешителни за строеж и да помисли за разкриването на нови зелени площи и паркове.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:00, 05.10.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Тази вечер страстите в квартал "Младост" бяха нажежежни, но не се стигна до ескалация. Повод за това стана темата за застрояването в "Младост" и непрекъснатото отклоняване от конкретния повод за срещата - проектът "Гранд Каньнон", който се очаква да стане факт до 2020 г. В първоначалния си вид той включва хотел, две жилищни сгради и търговско-развлекателен център. Новото намеение на инвеститора да разшири проекта с още три сгради разпали недоволството в присъстващите.

Анелия Донева:
"Гневна съм, защото не мога да живея. Няма място където да живея. Аз всеки ден не карам кола, аз правя слалом в квартала. Няма къде да паркирам. Няма къде да изляза да се разходя. Нищо няма. Няма улици, няма осветление, няма нищо."
Кристиана Тодорова - "За зелен Младост":
"Не искаме да допускаме разрешение на строителството на вторите три сгради, които все още не е издадено. Смятаме, че плътността на застрояване ще бъде по-висока от допустимото и ще има нарушение."

На обсъждането присъстваха и представители на строителната фирма, които разказаха какво представлява проекта им.

Коста Андреев, директор на инвеститорската фирма:
"Това са три сгради, 6 подземни парконива, около 1000 коли могат да паркират за 300 апартамента."

Обявиха че са дарили 4000 кв.м. земя на район "Младост" и ще изградят парк, който също ще бъде дарен на местната управа. Андреев предложи и да изградят кръстовище на ул. "Бъднина" и да съберат улица "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров" за своя сметка. Всичко това присъстващите приеха бурно като скандираха, че нищо не става и не искат въобще да строят там. Кметът на района - Десислава Иванчева, каза, че откакто управлява е спряла около 20 строежа и използва всички законови мерки да спре презастрояването.

Десислава Иванчева, кмет на район "Младост":
"30% да се намали дадено застрояване не е никак малко, защото, ако не бяхме ние, и изгражданията, които да се коментират там, сградата нямаше да е с 30% намаление."

Иванчева обяви, че в момента районната администрация работи по изграждането на нов парк и се похвали, че се обмисля и изграждането на паркинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ отчита рекорден икономически ръст
НСИ отчита рекорден икономически ръст
Депутатите приеха доклада за избора на нов изтребител
Депутатите приеха доклада за избора на нов изтребител