НОВИНИ

Купете си елха със здрави корени, съветват специалистите

Живите коледни дръвчета на пазара в Благоевград се продават от 40 до 70 лева в зависимост от размера на дръвчето. Според търговците през последните 2-3 години хората предпочитат да украсят за празниците живи дръвчета, които след това могат да се засадят. От Държавното горско стопанство в Благоевград казаха, че са получили заявки за добиване на елхички от търговци и е осигурено нужното количество за продажба на живи дръвчета във всички градове в района.

bnt avatar logo
от Добрина Грачанлиева
07:40, 18.12.2015
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Дни преди Коледните празници на пазара в Благоевград най-продавани са живите елхички. Хора, които още преди години са се снабдили с изкуствени коледни дръвчета, сега предпочитат свежите, които се добиват от планинските райони на Пирин.

Надежда Христова има собствен разсадник за елхички. Казва, че цената не може да падне под 40 лева за бройка, защото дръвчетата изискват много грижи, отглеждат се по 5-6 години, преди да бъдат изложени на пазара. Важно, обаче преди да купите дръвче в саксия е да проверите дали корените са здрави, за да може то да бъде присъдено на друго място.

Надежда Христова: Проверете отдолу дали има корен, дали не е посадена в момента, защото в повечето случаи елхичките са откопани сега и са сложени, като коренените им са орязани, нито една от тези елхички не се ловят.


;

Ако сте решили да вземете жива елха, но без корен, от Държавното горско стопанство съветват да се провери дали дръвчето е законно добито и маркирано. Отсечените от бракониери коледни дръвчета нямат пластина, поставена от Агенцията по горите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни язовири в област Велико Търново
Опасни язовири в област Велико Търново
Шейново отбелязва 80-годишнина
"Шейново" отбелязва 80-годишнина