НОВИНИ

Живопис и скулптура в галерия “Ларго“

23 живописни платна и каменни скулптури показва пред варненската публика софийският художник Цветан Лазаров. „Небеса или структуриране на пустотата“ е заглавието, което авторът е избрал за мото на своето представяне. То е и своеобразна покана да навлезем в света на дълго обмислян, променян и усъвършенстван проект, какъвто е всяка една негова изложба.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова
18:15, 29.09.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

В експозицията са представени картини с нежни женски образи, изящни натюрморти и ефирни пейзажи. Това, върху което акцентира авторът обаче, са небесата, във всичките им измерения.

Цветан Лазаров, художник:Небесата са различни, небесата са богати. Предлагат възможност, както да бъдат външни за нас, така и да бъдат вътрешни небеса.”

Досега авторът е познат с малките си, изключително изящни бронзови пластики, интерпретиращи темата за изначална, вечна красота на женската фигура. Тук художникът отива в друга крайност. Каменни скулптури, които респектират със своята абстрактна форма, предизвикваща не само сетивата, но и ума.

Цветан Лазаров-художник: ”За мен това са едни опити да се придаде въздушност, ефирност и много светлина на материя, която ординарно я възприемаме, като твърда, непрозрачна, невъзможна за проникване.”

Провокативен ход на художника е това, че няколко от пластиките са като „Ин и Ян“, като тъмната и светлата страна на живота, като две уж еднакви, а всъщност противоположни трактовки на единното начало.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съд и прокуратура с взаимни обвинения за шведа, ритнал камериерка
Съд и прокуратура с взаимни обвинения за шведа, ритнал камериерка
Каракачанов: „Емко“ дължи на министерството на отбраната около 2-3 милиона лева
Каракачанов: „Емко“ дължи на министерството на отбраната около 2-3 милиона лева