НОВИНИ

Живопис - избрано от колекциите на акад. Светлин Русев

Съюзът на колекционерите и Министерството на културата представиха тази вечер изложба-живопис в галерия "Средец". Тя се открива неслучайно в навечерието на 24 май и събира десетки шедьоври на големите класици на изобразителното изкуство от колекциите на академик Светлин Русев в Плевен и София.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
22:54, 09.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още

"Тихата лудост", както често наричат колекционерството, владее Светлин Русев вече половин век. Често сравняват сбирката му с национален музей. Една част от колекцията си той подари отдавна на родния си Плевен, но продължи да събира.

акад. Светлин Русев: В тая колекция тука всяка работа си има една своя тайна, някои от тях са преживяни доста драматично при придобиването им. Да кажем картината на Никола Петров - когато за първи път я видях, а тя е една магическа работа, аз бях до такава степен пленен и въпреки че тогава още почти не колекционирах, почнах да гоня собствениците да я откупя, разбира се.

Светлин Русев още помни как собствениците поискали баснословна сума и като бонус - заветната бележка, която при социализма се изискваше, за да си купиш кола. И той им намерил, за да получи картината. Но въпреки всичко смята, че картината не е вещ, която може да се притежава.

акад. Светлин Русев: "Тя е притежание на духа и в тоя смисъл тя е притежание на всеки, който може да открие нейната стойност и нейната сила".
;

Не са много колекционерите, които с такова удоволствие показват работите си, а някои от тях са истински открития. Като този пейзаж на Майстора. Тук има само шедьоври - Иван Ненов, Дечко Узунов, Стоян Венев, Илия Петров... Изложбата ще бъде отворена до 21 май - нощта на музеите и галериите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матурите започват
Матурите започват
Засадиха 28 български елхички в центъра на Париж
Засадиха 28 български елхички в центъра на Париж