Живописен пленер се проведе в симитлийското село Черниче, което преди седем години бе обявено за евросело на България. Той е част от проявите за 50-годишнината от обявяването на общинския център Симитли за град. Идеята за провеждането на пленера е на местния художник и бивш учител Николай Кашев. Творческата проява се финансира от община Симитли.

Черниче, Симитли

Къщата на художника Николай Кашев, известна като артгалерията на Черниче, събра художници от Благоевград и Симитли за първото издание на живописния пленер. Творческите си вдъхновения авторите откриват край живописните брегове на река Струма, във вековните храмове и манастири, традициите на хората от този край. Място като евросело Черниче притежава дух, казва Николай Кашев и от това място художниците поставят едно ново начало.

Николай Кашев: В Симитли за първи път се провежда пленер и ние искаме да създадем фонд към общината на картини. Примерно, моите картини са „Залез край Струма" и „Кукерите", известно в Симитли това е, че ние правим международен събор, празник на кукерите по случай Новата година.

В пленера участват изявени художници - университетски преподаватели по изкуство, както и млади творци. Стиловете на авторите са различни. Всеки един от тях е създал по две живописи творби, които ще дарят на общината.

Проф. Георги Драчев, ЮЗУ „Н.Рилски"- Благоевград: Новото в този пленер е, което се постарах да покажа с картините си, е многото топлина и светлина, която излъчва Симитли. Това е един пленер, който сигурен съм, че няма да е последен, ще има още много такива.

Живописните картини ще бъдат показани за първи път в изложба по време на честванията за 50-годишния юбилей на община Симитли в края на месец август.