НОВИНИ

Живописните светове на Петър Пиронков

С живописните светове на художника Петър Пиронков можете да се срещнете в две от залите на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна. Изложбата е част от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято”.

bnt avatar logo
от Даниела Георгиева
19:07, 04.07.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Това не е първата среща на автора с варненската публика, но от последната са изминали 10 година. Петър Пиронков е известен с това, че работи камерна и фигуративна живопис, за които печели и международно признание.

Петър Пиронков: "Това са едни светове, на които и аз не мога да дам обяснение откъде идват, но са реалност. Това е един личен свят – един мой свят, който излиза наяве."

Творби на Петър Пиронков притежават галерии и частни колекционери в Европа, Азия и Америка. Художникът казва, че създаването на всяка картина е много личен акт, дори лишен от логика. Затова и трудно намира обяснение откъде идват идеите му - от сънищата, въображението или реалността.

Петър Пиронков, художник: "Каква е причината, то къде идват – ще оставя на идните поколения. Тази живопис е обърната както към предните поколения, така и към следващите. Това е един експресионизъм, който не се забелязва другаде в световен мащаб. Така че аз съм радостен."

Платната на Петър Пиронков ще останат в галерията във Варна до 15-и юли. Наесен те ще бъдат показани пред ценитеите в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва ли да бързаме с въвеждането на еврото?
Трябва ли да бързаме с въвеждането на еврото?
Всеки пети българин е участвал в корупция
Всеки пети българин е участвал в корупция