Необходими са законодателни промени, които да подкрепят младите хора от Центровете за настаняване от семеен тип след навършване на пълнолетие. Това заявиха специалисти от фондация "Лумос" във Варна. След напускането на социалните институции младежите нямат дом, нито работа. Не са подготвени да се справят с обикновени житейски ситуации.

Варна

Мануел е изоставен от родителите си на 13 години. До пълнолетието си е настанен в център за деца, лишени от родителска грижа. След това остава на улицата - без покрив, пари и подкрепа.

Мануел Милчев: Когато излезеш сам, наистина сам, и трябва да се оправяш сам, ако нямах приятелите си, които ме подкрепяха, нямаше най-вероятно да се справя.

Щастлива случайност среща Мануел с хора, които му предлагат работа. Повечето младежи, израснали в домове, обаче, нямат този късмет.

Мануел Милчев: Според мен, трябва да има едно практическо обучение как се случват базовите неща в живота - как да си намериш квартира, как да си напишеш автобиографията, как да си плащаш сметките.

От фондация "Лумос" предлагат специалисти да подготвят младите хора за самостоятелен живот още преди да напуснат социалните институции.

Благодарение на подкрепата от психолог в социалния център, Мануел кандидатства и е одобрен за работа във финансова институция. Сега има нова мечта - да завърши висше образование.