НОВИНИ

Животновъди блокираха главния път Пловдив-Стрелча

Животновъди от хисарското село Красново блокираха за повече от час главния път Пловдив-Стрелча. Хората са притеснени, че животните им ще се заразят с нодуларен дерматит, а ваксини все още няма. Болестта не спира да се разпространява. Само през последните дни в съседното село Беловица бяха умъртвени над 80 животни.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
15:30, 09.05.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Проблемът с неспиращото разпространение на нодуларен дерматит може да доведе до национална криза. В това са категорични животновъдите от село Красново. Фермите за мляко са единственият поминък тук.

Животновъдите настояват и у нас мерките срещу болестта да се прилагат като в Турция, където се евтаназират само болните животни, а не всички крави в стадото.

Атанас Къцов, фермер: Ограничение, но никога изтребление. А сега какво правим - изтребваме поголовно.
Ненка Христева, животновъд: Застрашени сме, притеснено ни е. Нямаме никаква подкрепа и искаме едно съдействие все пак с две думи да ни кажат ще се внесе ли ваксината.

От Областната агенция по безопасност на храните заявиха, че ваксинацията в селото ще започне от 17 май. Според фермерите обаче тогава вече ще е късно. В Пловдивско до момента са ваксинирани 40 000 животни. Остават още толкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единият от пострадалите в Раднево: Бяхме заплашвани, докато лежахме в болницата
Единият от пострадалите в Раднево: Бяхме заплашвани, докато лежахме в болницата
Мишел Платини ще подаде оставка като президент на УЕФА
Мишел Платини ще подаде оставка като президент на УЕФА