Протест на животновъди от селата Странджа, Крайново и Малко Шарково блокира пътища в община Болярово. Причина за недоволството е принудителното евтаназиране на овцете и козите заради огнища на болестта "чума по дребните преживни животни".

Резултатите след взетите ветеринарни проби от ферми в трите села са потвърдени от Европейската референтна лаборатория за чума по дребните преживни животни /CIRAD/ във Франция, съобщиха вчера от Областната епизоотична комисия в Ямбол.

Със заповед на директора на Българска агенция по безопасност на храните започва принудително евтаназиране на около 2000 овце и кози в трите животновъдни ферми в Странджа, Крайново и Малко Шарково и дезинфекция на стопанските обекти.

Животновъдите са решени да не допуснат ветеринарните власти до стопанствата си и настояват за нови проби, 7 дневен период на наблюдение и ясни правила и критерии за обезщетение. Уведомена е и Окръжнатa прокуратура в Ямбол

Ирина Друмева, животновъд: Aлармираме за незабавно спиране избиването на здравите животни и назначаване на втори проби, поставяне на карантинни помещения и клинични наблюдения на същите животни и не на последно място обезщетението на тези животновъди.