НОВИНИ

Животновъди блокираха пътя София - Варна и поискаха оставката на зам.-министър

Животновъди излязоха на протест и блокираха пътя София-Варна с искане за спешни промени в сектора. Фермерите настояват да се увеличи държавната помощ "де минимис" от 7 на 20 лева на глава животно, както и 40 лева за овца и коза за общините пострадали от чумата.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
13:16, 13.07.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Стопаните настояват още намеса на държавата за ниските изкупни цени на млякото. Заканват се, че ако не бъдат чути, в сряда протестът им ще се пренесе пред Министерския съвет.

Според овцевъдите и козевъдите в последните няколко години браншът буквално е изправен на колене. По думите им държавната помощ "де минимис", която до този момент беше 5 лева на глава животно стига само за бала сено и в никакъв случай не може да покрие нито разходите, нито загубите им.

Симеон Караколев - съпредседател НОКА: Този деминимис, който вчера гласуваха в размер на седем лева, беше 40 лева на глава вие сами може да си направите сметка. Министърът също го знае това нещо, но вдига рамене и казва няма пари, съжалявам, но за нас оправданието няма пари вече не работи!

Точно в 12 часа протесиращите излязоха на пътя и аимволично разляха литри мляко на асфалта, и запалиха вълната от овцете си.

Фермерите поискаха оставките освен на заместник-министъра на Земеделието Цветан Димитров и на директорите на дирекциите "Животновъдство" и "Директни плащания" .

Министърът на земеделието Румен Порожанов заяви, че исканията на протестиращите са неоснователни и вече е имал среща с тях. Фермерите обаче се заканиха следващата сряда да продължат с протестите, но този път пред Министерски съвет в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 са вече жертвите на наводненията в Япония
Над 200 са вече жертвите на наводненията в Япония
Заради чума по свинете дезинфекцират автомобилите, които влизат у нас
Заради чума по свинете дезинфекцират автомобилите, които влизат у нас