НОВИНИ

​Животновъди и биоземеделци излязоха на протест

Животновъди и биоземеделци от Благоевградска област излязоха на протест в района на Сандански и блокираха пътя за граничен пункт „Кулата". Те недоволстват срещу заповедта на служебния земеделски министър Христо Бозуков, с която се забранява приемането на нови заявления за биологично земеделие, както и разширяването на вече стартирали биоферми. Протест имаше и в Русе. Според биопроизводителите около 70 % от тях ще останат без подпомагане, което ще доведе и до фалити.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Екип на "По света и у нас"
17:49, 08.03.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

След заповедта на земеделския министър по двете мерки на Програмата за селските райони - „Агроекология и климат" и „Биологично земеделие" няма да се приемат заявления от нови стопани, които до момента не са получавали субсидии по тях. Не могат да подават документи и земеделци, чиито договори вече са изтекли и искат да ги подновят.

Велин Мицев, предс. на Сдружението на животновъдите в Сандански: "Първото - настояваме тази заповед да бъде спряна автоматично - за забрана за пускане на заявления по агроекология. Втората точка да се направи ревизия на средствата влизащи от ЕС за агроекологията, защото от излишък стигнахме на фалит."
Петко Симеонов - Българска асоциация биопродукти: "Със спирането на парите за биоземеделие в момента заплашваме истинските биоземеделци, които се занимават с производство от 9 години. Те са инвестирали в земи, в стопанства, теглили са кредити. Сега са заплашени и бъдещето им е поставено на риск.

Биопроизводителите у нас са възмутени, че страната ни спира субсидирането на сектора едва на третата година от новия 7-годишен програмен период.

Протестиращите се оплакаха, че все още не са получили средствата за миналата година по направление "Агроекология".

Биоземеделието е свързано с много обществени ползи. Този метод опазва околната среда, чрез него се произвеждат здравословни продукти, създава се заетост в изостанали райони, развиват се малки и семейни фирми.

Този сектор не случайно е приоритетен във всички европейски страни, които си поставят все по-високи цели за неговото развитие.

Теодора и Стоян Симеонови от софийското село Лесново вече 7 -ма година произвеждат биозеленчуци, подправки и трайни насаждения. Започнали са с 1 декар. Сега имат 200 декара и две големи оранжерии за целогодишно производство. Едва смогват да покрият заявките за биопродукти и засега не изнасят зеленчуци.

Теодора Симеонова - биопроизводител, с. Лесново, Софийско: "Това решение е абсурдно. Навсякъде у нас и в Европа, всички се обявяват в подкрепа на биологичното производство. Сега, да се окаже, че подпомагането е напълно спряно - това е недопустимо."
Стоян Симеонов - биопроизводител, с. Лесново, Софийско: "Имахме планове да развием нашата ферма още малко с нови площи, но сега сме спрели развитието. Причината не е само заради спрените плащания, но и работна ръка и доста други фактори."

Животновъдите настояват за спешна среща с представители на земеделското министерство, на която да бъде намерено решение на проблема. Ако не се стигне до споразумение, протестите ще продължат.

От земеделското министерство заявиха, че среща е насрочена за утре от 14:00 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха обновеното кино Люмиер
Откриха обновеното кино "Люмиер"
Трафикантите криели нелегалните чужденци в ромските махали на София
Трафикантите криели нелегалните чужденци в ромските махали на София