НОВИНИ

​Животновъди излязоха на протест с искане да отпадне карантината в Странджа

Животновъди излязоха на протест с искане да отпадне карантината в Странджа, наложена заради чумата по животните. Повече от месец овце и кози в 10-километровата зона около огнищата на чума се отглеждат в обори, което носи допълнителни загуби на стопаните. Следващата седмица се очакват резултатите от взетите повторни проби.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
11:37, 25.08.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

От рано сутринта около 50-на протестиращи и животновъди от населените места с въведена карантина започнаха протест срещу случващото се в региона вече втори месец. Те намират и много нарушения при вземането на пробите, вида на реактивите, както и оторизирането на ветеринарите. Протестиращите твърдят, че върху тях се оказва натиск за прекратяване на дейността им.

Доника Мангова: Исканията ни са да се вдигне заповедта, да се отмени и министър Пороожанов като човек, който е нали, човекът, от който зависи това да се назначи щателна проверка по случая за това как точно се е открила чумата в Странджа. Това е всичко искаме да излезе истината наяве.
Ана Петрова, животновъд, гр. Болярово: Няма чума. Избиват здравите ни животни, за да прикрият не грешки на животновъдите, а техни грешки.

Фермерите, чийто стада бяха умъртвени, все още нямат право да си закупят нови животни. Очакват и допълнително подпомагане за пропуснати ползи.

Дойка Панайотова, животновъд, с. Шарково: Аз вече с парите, които ми изплатиха, си имам една овчичка и едно агънце. С тези средства, които ми изплатиха, моето стадо в никакъв случай аз не мога да го възстановя.

Част от животновъдите в региона недоволстват срещу провеждането на протести и възпрепятстване на прилагене мерките за ограничаване на заразата. Фермерите се опасяват, че заради тези действия забраната за търговия и придвижване на животните ще бъде удължена.

Михаил Дженков, животновъд, с. Маломирово: Аз мисля, че някой си прави политически девиденти на наш гръб... Най-честното решение е някой да си признае за голямата грешка, защото си е грешка, това е ясно... Знаете ли има вече животновъди, които не мислят да заплождат животни, защото е несигурно.

Протестиращите настояват министърът на земеделието и шефът на Агенцията по храните да отидат при тях и да отговорят на въпросите им. Животновъди и поддръжниците им са готови при неудовлетворение на поставените искания да затворят следващата седмица пътя за граничен пункт "Лесово".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата ще се срещне със сексуално тормозени от свещеници в Ирландия
Папата ще се срещне със сексуално тормозени от свещеници в Ирландия
​Африканскатa чума по свинете вече е на броени километри от България
​Африканскатa чума по свинете вече е на броени километри от България