НОВИНИ

Животновъди обсъдиха актуални проблеми на форум в Сливен

Между 60% и 80% от продукцията на българския пазар е внос, алармираха животновъди на форум в Сливен. Според тях трябва да настъпят промени в сектора, така че той да стане конкуретоспособен на чуждите продукти. Още за проблемите в сектора разказват кореспондентите ни от Сливен.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Веселин Цветанов
18:37, 25.01.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

На форума в Сливен животновъдите потърсиха варианти секторът да се превърне в по-печеливш и конкуретноспособен. По думите им, въпреки членството ни в Европейския съюз, секторът е силно пресиран.

Борислав Борисов – Асоциация на българските села
„Между 60% и 85% от фермерската продукция е вносна. И се оказва, че ЕС отвори пари за внос на чуждата продукция, а ако говорим и за суровини, много често е некачествена.“

Животновъдите не отричат направените добри инициативи като фермерски пазари и други опити за директна продажба на българската продукция. Но проблемите остават пред сектора. Като конкретна стъпка за решаването им на форума бе посочено внедряването на иновации и развиване на пазарното мислене на фермерите.

Светлана Боянова – Институт за агростратегии и иновации
"Има една мярка в Програмата за развитие на земеделските райони – Номер 16, която изключително слабо се познава, която, за съжаление, Министерство на земеделието не посмя да стартира и в този програмен период.“

Боянова допълни още, че фермерите трябва усвоят вземането на иновативни решения, които да имат бърз ефект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повечето политически сили в парламента дадоха положителна оценка за Герджиков
Повечето политически сили в парламента дадоха положителна оценка за Герджиков
Екатерина Захариева: Ние си свършихме работата
Екатерина Захариева: Ние си свършихме работата