Обезщетенията за първите умъртвени животни през юни заради заболяването чума във Воден бяха изплатени. Първоначално 13-те собственици на овце и кози отказаха да получат парите си заради ниската според тях оценка, но след това приеха общо предвидените за тях около 77 000 лв. В селото преди установяването на заразата са отглеждани 1 284 овце и кози.

Воден е първото село, в което беше открита чума по дребните преживни животни. Днес представители от Агенцията по храните пристигнаха, за да изплатят предвидените средства от минимум 190 лева за възрастно и минимум 140 лева за младо животно в зависимост от теглото им. Първоначално фермерите отказаха да получат предвиденото обезщетение.

Петко Иванов, животновъд: Няма да ги взема. Искам по 250 лева на бройка за всичко. Ами 300 лева струва овцата, аз правя компенсация между ярето по-малко, козата по-малко та 250 на бройка.... искаме преизчисляване на средствата.
Желязков, животновъд: Няма да взема парите, защото на мене като продам агнето вземам 200 лева, сега ми дават 140 лева. Виж каква голяма разлика. Не стига дето ни убиха психически, ами и парично искат да ни убия.
Георги Панайотов, животновъд: Моите са преведени по банков път, но всеки да реши за себе си.

В крайна сметка, часове по-късно след като размислиха, животновъдите от Воден се върнаха и получиха парите си. Един от тях е пожелал те да бъдат преведени по банков път. Въпреки това, голяма част от животновъдите ще се включат в протеста, организиран утре в София.

След ден започва изплащането на обезщетения за евтаназираните животни в Ямболско

След ден започва изплащането на обезщетения за евтаназираните животни в Ямболско

От понеделник - 16 юли - започва изплащането на обезщетенията на земеделските стопани за евтаназираните овце и кози в огнищата с чума в Ямболска и Бур...

Средното обезщетение за умъртвено животно е 327 лв., съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. За евтаназирани овце и кози под селекционен контрол на стопаните се изплащат минимум 250 лв., а за тези, които не са под селекционен контрол, минималната сума е 190 лв.