НОВИНИ

Животновъди от Южна България протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото

Животновъди от Южна България протестираха отново срещу липсата на субсидии и ниските изкупни цени на млякото. Те поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов и отмяна на наредбата, която ги задължава да докажат произведеното от тях мляко. Мандрите в страната масово работят в сивия сектор, твърдят животновъдите. Те обявиха, че готвят национална стачка.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Валя Апостолова
19:43, 01.02.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Животновъди се събраха на разклона на международния път за Гърция през прохода Маказа с искания за промяна на регламента, по който се изплащат субсидии и за разследване дали няма картел на мандрите в страната.

Към протестиращите се присъединиха техни колеги от Хасково, Свиленград, Харманли и Стара Загора. Срещу протеста обаче се обявиха фермери, отглеждащи животни за месо.

Валентин Стайков: "Изглежда са добре обезщетени, а ние, които сме без субсидии? Даже ни казаха, че нямаме ферми. Как да нямаме ферми, като сме излезли на протест?"

Фермерите направиха опит да блокират пътя за Гърция, но бяха спрени от полицията. Протестиращите се качиха на автомобилите си и отидоха до съседното село, където има пешеходна пътека и започнаха да пресичат международния път. Те обявиха, че ще започнат национална стачка.

Митко Пъчев, член на стачния комитет: "Ще има, разбира се, национален протест. В момента се стиковат нещата с колегите от другите области. И просто е въпрос на време да направим една национална стачка – протест, този път в София."

Протестът в София ще се проведе до две седмици, обявиха животновъдите и отново поискаха оставката на министъра на земеделието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законови промени ще облекчат достъпа до лекарства на хората с редки болести
Законови промени ще облекчат достъпа до лекарства на хората с редки болести
Европрограма ще помага на българи да развиват бизнес у нас
Европрограма ще помага на българи да развиват бизнес у нас