Собствениците на умъртвени животни в първото село, в което беше открита заразата, получиха обезщетенията си. Първоначално фермерите във Воден отказаха сумите, защото били твърде ниски. Ветеринарният съюз подкрепи действията на Агенцията по безопасност на храните. Земеделският министър се срещна с организациите на животновъдите и обясни, че компенсациите, които получават са в максимален размер. Порожанов обеща подкрепа за почистване на оборите на малките животновъди от засегнатите райони. Утре животновъди ще протестират в София.

Собствениците на умъртвени животни в село Воден получиха обезщетенията си, макар че първоначално фермерите отказаха сумите, защото били твърде ниски.

Петко Иванов, животновъд: Няма да ги взема, защото предложиха 190 лв на овца, 140 на агне, а аз продавах ярето, агнето по 200 лева.

Желязков, животновъд: Не стига дето ни убиха психически, ами и парично искат да ни убият.

Именно за да тушира недоволството, държавата веднъж вече увеличи размера на обезщетенията и средната сума за умъртвено животно достигна 327лв. За животни под селекционен контрол се изплащат минимум 250, а за останалите - минималната сума е 190 лв. Министър Порожанов обяви, че това е максималното, което животновъдите ще получат.

Пет са огнищата на чума в областите Ямбол и Бургас. Евтаназирани са почти всички животни в засегнатите зони. 115 овце и кози в село Шарково са единствените оцелели до този момент. Не защото са пощадени, а тъй като екипите поне временно са изтеглени.

Ивайла Давидова - Българска агенция по безопасност на храните: Те са възпрепятствани да довършат докрай своята работа, тъй като е имало протести, тъй като за замеряни с тежки предмети, тъй като е имало барикади.
Животновъди от Ямболско получиха първите обезщетения за евтаназия на добитъка

Животновъди от Ямболско получиха първите обезщетения за евтаназия на добитъка

Обезщетенията за първите умъртвени животни през юни заради заболяването чума във Воден бяха изплатени. Първоначално 13-те собственици на овце и кози о...

Чумата по дребните преживни животни е много опасно заболяване, което се използва и като биологично оръжие, обясниха от Съюза на ветеринарните лекари. Затова подкрепят напълно евтаназирането на всички кози и овце в огнищата, както и мерките срещу разпространението на заразата.

Днес обаче беше отзована техниката за дезинфекция в Шарково и Крайново.

Николай Георгиев - ОДАБХ Ямбол: Вчера имаше посегателство върху колегите, бяха ритани табелите, опити да се режат маркучите на машините.

Според ветеринарните лекари присъствието на протестиращи без защитни облекла в района създава риск от разпространение на болестта и в други части на страната.

Михаил Бащавелов - Съюз на ветеринарните лекари: Всеки един ден престой без екипировка повишава риска за разпространение.

Основното предположение за възникването на заразата засега е нелегален внос на заразено животно.

Ивайла Давидова - Българска агенция по безопасност на храните: Това не е прецедент, около религиозни празници, знаете кога става това нещо.

На проходите Шипка и Хаинбоаз полицейски патрули проверяват преминаващите автомобили дали превозват потенциално заразени животни. След срещата с министъра част от животновъдите обявиха,че ще излязат на протест в София утре. Според министър Порожанов основания за протести няма. Животновъди от Пернишко и Кюстендилско са разкрили щаб за дарения на овце и кози. Вече са осигурени около 200 животни, които ще отидат при стопаните в засегнатите от чумата райони.

БАБХ: Нелегално транспортирано животно е вероятният преносител на чумата у нас

БАБХ: Нелегално транспортирано животно е вероятният преносител на чумата у нас

Основната причина за проникване на вируса на чума по дребните преживни животни у нас, е чрез нелегално транспортиране на животно, най-вероятно заразен...