НОВИНИ

Животновъди, засегнати от чумата по животните, излязоха на протест

Животновъди от Ямболско и региона, засегнат от чумата по животните, блокираха тази сутрин пътя Елхово -Шарково. Те поискаха Агенцията по храните да свали забраната за продажба на месо и мляко заради големите загуби, които търпят.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
08:50, 10.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Със заповед на Агенцията по безопасност на храните на стопаните около огнищата на чума в Боляровско бе забранено пускането на животните на паша. Повече от месец те се отглеждат в оборите, което води до сериозни финансови загуби.

Георги Гочев, животновъд, гр. Болярово: На фуража се вдигат цените, на сеното се дига цената, с какво ще купуваме. Имаме шилета стана един месец на ясла.

Заради наложената забрана няма пазар на младите животни и купуване на животни за разплод.

Пламена Кунева, животновъд, с. Горска поляна: Защо ни обещаха, когато ходихме в министерството, ще ни дадат пари за обезщетения за нереализираното мляко, а за агнетата ще ни направят коридори да ги продадем за Байряма, който е на 20-ти. И после защото не ни направиха коридори и не ни дадоха обезщетения за агнетата сега би следвало, след като ни излъгаха, да си поемат отговорността да ни платят обезщетения за агнетата, тъй като не можем да ги продадем.
Костадин Илиев, животновъд: Трябват ми кочове, пръчове, аз не мога да вкарам животни да мърлят. Идва време, когато тези животни се мърлят. Догодина ще чакам агнета да имам. Ялови ще останат тези животни.

Според част от ветеринарните лекари в района на Боляровско чума по дребните преживни животни няма.

д-р Бодуров, ветеринарен лекар: Аз мисля, че се касае за едно заболяване заразно, което се явява с промяна на климатичните условия, срещу която има ваксинация и протича с лечение.

Подадените жалби още през юли срещу избиването на животните са прекратени от Върховна административна прокуратура. Междувременно стана ясно, че кръвните проби в 20-километровата зона около огнищата на чума вече са взети и са изпратени за анализ в лабораторията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеликоптер се включва в акция на Пътна полиция за контрол на трафика към морето
Хеликоптер се включва в акция на Пътна полиция за контрол на трафика към морето
Мащабна полицейска акция срещу пияни водачи по Южното Черноморие
Мащабна полицейска акция срещу пияни водачи по Южното Черноморие