НОВИНИ

Животът на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" може да се удължи с още 30 години

Животът на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй може да бъде удължен до 2047 година, сочи доклад на международен руско-френски консорциум. Анализът беше предаден на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По-късно пред журналисти тя съобщи, че България ще заплати оборудването за АЕЦ "Белене" на "Росатом" до средата на декември.

Николай Минков
от Николай Минков
18:51, 25.10.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

25 месеца са били нужни на експертите от "Росатом" и "Еликтрисите де франс", за да изследват всички системи на 5-ти блок. Общо 13 тома и над 980 страници съдържа анализът за състоянието на пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй".

Сега на ход е Агенцията по ядрено регулиране, която на базата на доклада може да издаде лиценз на 5-ти реактор, първоначално за още 10 години. Според енергийния министър Теменужка Петкова, това би гарантирало националната енергийна сигурност.

Теменужка Петкова: "Удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок е важно за енергийната сигурност, тъй като произведеното електричество от тях формира 33 % от тока в страната".

Според Петкова няма пречки сътрудничеството с "Росатом" да продължи и в бъдеще и увери, че ще платим до края на годината произведените от Русия реактори за АЕЦ "Белене". От своя страна заместник генералният директор на "Росатом" Кирил Комаров се ангажира, че по всяко време експерти на НЕК могат да инспектират произведеното оборудване.

Кирил Комаров - първи заместник генерален директор на "Росатом": "Ние сме готови да предадем веднага оборудването щом българската страна го заплати. Разбира се, готови сме и да го съхраняваме известно време и повярвайте ми, това няма да струва скъпо на фона на парите, които трябва да се платят за двата реактора".

Все пак Комаров посочи, че тъй като двата реактора са консервирани, ще е нужно време и допълнителни средства, за да бъдат сглобени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди срещата на министрите на отбраната на НАТО
Преди срещата на министрите на отбраната на НАТО
Летописна книга на Столичната община е изложена за посетители
Летописна книга на Столичната община е изложена за посетители