Жълт код за мъгла е обявен за утре - 10 декември. Затова от Столична община отварят безплатни буферни паркинги, за да се ползва повече градския транспорт. Съобщават също, че имат готовност при среднодневни превишения над 200 микрограма на кубичен метър да въведат "зелен билет".

Вижте повече подробности от Христина Балинска.

За съжаление, акцент във времето не само днес, но и през нощта, и утре, остават гъстите и трайни мъгли в много райони от страната, които допълнително усложняват ситуацията със замърсения въздух.

След предупреждение днес в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София -град, през следващото денонощие жълт код за опасно намалена видимост и мъгли, които ще се задържат през целия ден, е в сила в още повече области - навсякъде в Западна и в южната половина на Централна България.

Мъгли и ниски облаци ще има и на други места в страната - около водните басейни, в низините и котловините, но в областите с обявено предупреждение видимостта не само през нощта, но през целия ден, или през по-голямата част на деня, ще остане силно намалена.

И още едно сериозно предупреждение - за поледици в края на утрешния ден, когато в югозападните райони от страната се очаква да завали дъжд и ще има условия за образуване на поледици, които са изключително опасни.

Относително добри новини след това - очаква се по-голяма динамика в атмосферните процеси - валежи, усилване на вятъра, като обстановката ще се подобри, но само временно, защото в петък отново ще има условия за образуване на мъгли. Гарантирано, слънчево време в планините в петък, така че всички, които имат възможност, не бива да я пропускат.

Опасно мръсен въздух в столицата и днес

Опасно мръсен въздух в столицата и днес

Депутатите от ГЕРБ ще внесат предложение за инкриминиране на горенето на отпадъци. Идеята е на столичния кмет Йорданка Фандъкова. И днес в София имаше...