НОВИНИ

Жълт код за ниски температури в 20 области на страната

В 20 области е в сила жълт код за ниски температури, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението, са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Сливен, Шумен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, София-област, София-град и Перник.

bnt avatar logo
от НИМХ-БАН
09:43, 30.11.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
жълт код ниски температури области страната

По Черноморието е в сила и жълт код за силен вятър. Очаква се температурите да са под 0 градуса. Тази степен на опасност означава, че се очакват много ниски температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници.


През нощта срещу събота вятърът в много райони ще стихне и минималните температури ще са ниски - между минус 15° и минус 10°, в Южна България до минус 5°. В събота и дневните в Северна България ще остават под нулата – предимно между минус 7° и минус 2°, в Южна ще са между 0° и 5°. От запад ще се появи висока облачност.

През следващите дни до средата на следващата седмица ще се затопля, повече в планините и планинските райони, а в западната и централната част на Дунавската равнина ниската облачност ще се задържа през целия ден и там максималните температури ще остават отрицателни.

Във вторник и сряда през страната ще премине размит атмосферен фронт. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен северозападен вятър. Облачността ще се увеличи и на места ще превали слаб дъжд, в планините – слаб сняг. В Северозападна България, заради наличието на снежна покривка и отрицателни температури в приземния слой, ще има условия за поледици, през нощта - и заледявания.

В четвъртък на отделни места в планините е възможно да превали слаб сняг, но до вечерта облачността в повечето райони ще се разкъса и намалее.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Андреевден
Отбелязваме Андреевден
В Полша се готвят за Коледа
В Полша се готвят за Коледа