НОВИНИ

Жълт код за обилни валежи е обявен в 4 области от страната

Жълт код за обилни дъждове е обявен за 4 области в страната, съобщават от НИМХ-БАН. Кодът е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. В тези райони количеството на валежите ще достигне около и над 20 л/кв.м.

bnt avatar logo
от НИМХ-БАН
09:09, 17.12.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
жълт код обилни валежи обявен области страната

От НИМХ съветват при жълт код за обилни валежи хората да бъдат внимателни, тъй като има възможност за локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито или затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.


През деня застудяването и валежите ще продължат, като значителни количества дъжд ще има в крайните югоизточни райони. С понижението на температурите още преди обяд дъждът във високите полета на Западна България и Предбалкана ще премине в сняг, а по-късно през деня и на повече места в Северна България. След обяд валежите от запад ще започнат да спират. Сутрешните температури ще са предимно между 3 и 8 градуса, към 14 ч. ще са между 1 и 6 градуса, малко по-високи ще са в югоизточните райони.

Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и в края на деня вече ще е близко до средното за декември.

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд, по-интензивни в часовете около и преди обяд. Ще духа слаб до умерен северен вятър и с него температурите ще се понижават, към 14 ч. ще са 5-6 градуса в северните до 9-10 градуса в южните райони. Температурата на морската вода е 10-11 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще е облачно с валежи от сняг, преди обяд в по-ниските части - от дъжд. По високопланинските проходи ще има условия за навявания. По-късно след обяд от запад валежите ще спират. Ще духа до умерен северен, по най-високите части - все още западен вятър. Към 14 ч. на височина 1200 метра температурата ще е около 1 градус, на 2000 метра - около минус 4 градуса, ще се понижават.

През следващите два дни от север ще продължи да прониква студен въздух, температурите ще се понижат още и минималните ще са между минус 5 и 0 градуса, а максималните - между 0 и 5 градуса. Облачността ще се задържи предимно значителна. На места ще превали сняг, предимно слаб, през първия ден в Югоизточна България - и дъжд. Вятърът в повечето райони ще е слаб, в понеделник в източните - умерен и временно силен, в Североизточна България ще има условия за навявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа помага на 11-годишния Виктор
"Българската Коледа" помага на 11-годишния Виктор
​Все повече британци искат да останат в Европейския съюз, сочи проучване
​Все повече британци искат да останат в Европейския съюз, сочи проучване