НОВИНИ

​Жълт код за обилни валежи в 7 области на страната

Жълт код за обилни валежи е обявен в 7 области на страната за днес. Кодът е в сила за областите: Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Бургас.

bnt avatar logo
от НИМХ-БАН
09:32, 27.11.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
​Жълт код за обилни валежи в 7 области на страната

В тези райони на страната до вечерта валежите от дъжд ще се активизират и ще има значителни количества - до 20-35 л/кв.м. През нощта срещу сряда валежите ще продължат.

При тази степен на опасност метеоролозите предупреждават за опасност от локални наводнения. Водачите трябва да бъдат внимателни, тъй като може да има затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.


С приближаването на средиземноморски циклон атмосферното налягане ще се задържи значително по-ниско от средното за месеца. През деня югозападният вятър ще отслабне и ще се ориентира от североизток и с него ще започне да прониква студен въздух.

Около обяд валежите от запад ще се активизират, като вечерта и през нощта срещу сряда в югоизточната половина на страната ще са интензивни. Максималните температури в Северна България ще са между 3 и 8 градуса, в Южна - между 9 и 14 градуса. С понижението на температурите дъждът в Северна България до сутринта в сряда ще премине в сняг.

Над планините ще е облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд, над 2000-2200 метра - от сняг. В сутрешните часове ще има временни разкъсвания на облачността. Вятърът ще е предимно умерен от южната четвърт, а вечерта ще започне да се ориентира от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 8 градуса, на 2000 метра - около 2 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. По-късно след обяд ще започнат валежи от дъжд, които вечерта и през нощта срещу сряда ще се усилят. Ще духа североизточен вятър, до обяд ще е слаб, след което ще се усилва. Максимални температури - от 7-8 градуса в крайните северни, до 15-16 градуса в крайните южни райони. Температурата на морската вода е 10-12 градуса. Вълнението на морето ще е 3 бала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безценни реликви съхранява музеят на Бачковския манастир
Безценни реликви съхранява музеят на Бачковския манастир
Путин е разговарял по телефона с Меркел за инцидента в Керченския проток
Путин е разговарял по телефона с Меркел за инцидента в Керченския проток