Жълт код за вятър, интензивни валежи, гръмотевични бури е обявен за утре в почти цялата страна. Предупреждението е в сила за 19 области.

Още тази нощ ще се усети промяната на времето най-вече в областите Видин, Монтана и Враца, а през деня в Североизточна България. Очакваните количества на дъжда на места са до 30 литра на квадратен метър. Както каза, жълт код е обявен и за силен вятър, гръмотевици и градушки, но къде се очакват тези явления с най-голяма сила ще разберем от от Марияна Попова - дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

Марияна Попова - дежурен синоптик в НИМХ: Студеният фронт е добре изразен и ще бъде съпроводен със силен вятър, гръмотевични бури и интензивни валежи. Именно заради интензивността на явленията жълт код е обявен на територията на почти цялата страна. През нощта очакваме в северозападната част от страната да се развият мощни гръмотевични бури и да паднат интензивни валежи. Утре явленията ще продължат и на изток, като вятърът ще се усилва. Утре по-интензивни валежи се очакват в източната част от страната.

Още в понеделник-вторник времето ще се върне в обичайния си ритъм за август.