НОВИНИ

"Жълта степен" на готовност за противодействие на тероризма в България

Спешно заседание на Националния оперативен щаб в Министерството на вътрешните работи. След доклад на специалните служби е изготвен анализ и оценка на рисковете, според който заплахата от терористичен акт у нас е определена като ниска. Обявена е постоянна готовност "жълта степен" за службите, както и по отношение на транспортната инфраструктура. Тежковъоръжени екипи на жандармерията патрулират в стратегически обекти като гари, автогари и летища. Със специално обучени кучета се проверяват съмнителни лица и автомобили.

Александър Марков
от Александър Марков
19:45, 23.05.2017
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Критични за сигурността са гарите, автогарите, летищата и пристанищата в страната. Подсилени съвместни полицейски патрули - жандармерия и охранителна полиция, охраняват стратегически обекти у нас.

Повече полиция, проверка на съмнителни пътници и багажи, повече видеонаблюдение - такива са мерките за сигурност около всички транспортни стратегически инфраструктурни обекти днес.

Жълтият код, обявен от Националния оперативен щаб за службите за сигурност, означава едно - бдителност и наблюдение за всичко съмнително.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: "Предприети са всички мерки във връзка със защита на българските граждани."

Жълт код има за службите, които имат ангажимент по прилагане на полицейски правомощия. Остава код жълто за транспортната инфраструктура - аерогари, места, където се посещават от много хора.

На централната автогара, през която преминават хиляди хора всеки ден, полицаите проверяват документите и багажа на съмнителни пътници. За 5 минути пред екипа ни полицаите провериха трима души.

Иван Мирославов, директор на Централна автогара - София: "През онлайн връзката, която аз имам с видеонаблюдението в автогарата, можем да видим, че в момента полицията проверява багажа на някой, който е съмнителен. Сега - в какво те се съмняват, това си е тяхна работа. Но ето виждате - в тази стаичка, в нея има камера."

На Централна гара всички пътници и багажи, кошчета за боклук се проверяват от специално обучени кучета на жандармерията.

"Често пътувам и чувствам се сигурна."
- Трябва ли да има такива мерки за сигурност?
"Да, трябва да има."

На летище София тече щателна проверка на влизащите автомобили пред двата терминала.

- Провериха те.
Маез, ливанец: "Да, да, да."
- Смяташ ли, че трябва да има такива мерки за сигурност?
"По-хубаво от мерките няма, нали?"

В метрото са в сила специални мерки за сигурност, които поради секретност, от Метрополитена не разкриват. За 24 май службите са в готовност и ще осигурят реда и спокойното протичане на празника.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "В координация сме с колегите от МВР и СДВР. По традиция, нашата организация е свързана със създаването на временни щабове. Гражданите имат нужда и имат желание да виждат присъствието на полицията и аз настоявам това да се случи по всички събития."

Масови мероприятия - особено концертите, се охраняват по предварително изготвени планове между организаторите, частни охранителни фирми и полицията, обясни Иван Несторов - Амебата, чиято фирма е организирала не един и два концерта у нас. Охраната е от два периметъра. Проблемът е след края на концерта, казва Несторов.

Иван Несторов, София мюзик ентърпрайсис: "Когато един концерт свърши, хората се успокояват, всички бързат да напуснат залата и, общо взето, не се доглежда, разрушават се, ако има някакви съществуващи бариери или нещо подобно, и хората бързат да се изнесат по колите си да си отидат вкъщи, което е нормално. Това нещо трябва много внимателно след концерта да се обърне внимание, хората, когато се разотиват, да има достатъчно ресурс да се наблюдава обстановката и при разотиване."

За предстоящия утре мач на Лудогорец и Ботев също ще има пропускателни пунктове около стадион Васил Левски, пияни фенове и такива с остри предмети няма да бъдат допускани до стадиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драстичен срив на изкупната цена на розовия цвят в Карлово
Драстичен срив на изкупната цена на розовия цвят в Карлово
Връчиха награди „Пловдив“ за постижения в областта на културата и изкуството
Връчиха награди „Пловдив“ за постижения в областта на културата и изкуството