Полицията в Париж днес трябваше да следи за реда и по време на 9-ия протест на жълтите жилетки. За да се избегне насилието от предишните демонстрации са мобилизирани 80 000 полицаи. Освен във френската столица, голяма демонстрация имаше и в Бурж. "Жълти жилетки" протестираха и извън Франция - в Лондон.

© БТА / AP Photo / Claude Paris

"Макрон - вън!" - за девети пореден път през последните три месеца тези викове отекваха по парижките улици. Хиляди "жълти жилетки" се включиха в протеста във френската столица. Независимо от засилените мерки за сигурност, демонстрациите прераснаха в безредици.

Заради протестите централната част на Париж е блокирана. Мостовете на Сена са затворени, а официалните сгради са отцепени с полицейски заграждения.

Някои от водачите на "жълтите жилетки" избраха да протестират в Бурж - град с около 70 000 жители в Централна Франция.

Това е центърът на Франция. Тук могат да дойдат хора от различни части на страната.

Мобилизация на жълтите жилетки имаше също в Страсбург, Бордо и Тулон.

След три дни трябва да започне обещаният от Еманюел Макрон национален дебат за исканията на "жълтите жилетки". В лагера на протестиращите обаче не са оптимисти за резултатите.

Ерик Друе, представител на "жълтите жилетки": Не очакваме много от дебата. Макрон вече даде да се разбере, че няма да преразгледа някои от исканията ни.

Все още не е ясно кой ще води дебата от страна на властите. Бившата спортна министърка Шантал Жуано, която беше определена от правителството, се оттегли заради медиен скандал за заплатата ѝ.

Според социологическите проучвания протестите на "жълтите жилетки" са понижили доверието към френския президент. Сега той има подкрепата на 23 на сто от населението, с 13% по-малко от миналата година. 60% от французите одобряват движението на "жълтите жилетки". 51 на сто искат протестите да продължат.

© БТА / Dominic Lipinski / PA via AP

ЛОНДОН

Вдъхновени от "жълтите жилетки" във Франция, в Лондон днес се проведе антиправителствена демонстрация, дни преди ключовото гласуване в парламента на споразумението за Брекзит.

Необходими са предсрочни избори, а след това и пълна смяна на правителството.

Недоволството на британските "жълти жилетки" е породено от бюджетните икономии, които ще доведат до съкращаването на много работни места.