Напусна ни една от ярките личности на българския преход - Жорж Ганчев. Той почина тази сутрин, на 79 години. Ще го запомним с изявите му в различни области: основател на Българския бизнес блок, много пъти кандидат за президент; народен представител; фехтовач; режисьор и продуцент в киното и театъра.

Многообразна личност,определяна и като противоречива - между политиката, популизма, призивите за патриотизъм и уважение към институциите. С думите: не искам постове, а поста Жорж Ганчев прави един от многократните си опити да стане президент.

Жорж Ганчев: На такъв човек ще повярвате ли - човек, който никога не е взимал заплата от България , от 1961 г.; човек, който вече шеста година вече дава живота си кариерата си и всичко, без пари, в България, за да помогне на тази страна?

Успехите в Западна Европа и САЩ са сред личните причини за гордост, които Жорж Ганчев често посочва в публичните си изяви. Макар и през различни позиции и идеи, отстоява желанието за промяна в България до последните си дни.

Жорж Ганчев: Да направиш жест, да дадеш нещо на хората е най-голямото удоволствие, тъй като то те мотивира.

В такова състояние аз съм живял и работил дълги години.

Живот, на който малко хора могат да се надяват. Такава е равносметката му в последното интервю за БНТ.

Жорж Ганчев: Оставяш име, което е чисто. Името е страхотно важно!

Поклонението пред Жорж Ганчев ще бъде на 23 август, петък, в църквата "Св. София".