Може ли една мечта да възроди закрита преди 15 години ж.п. линия, свързваща Ямбол и Елхово. Според един млад човек това е съвсем реалистично. Ентусиастът, заедно със свои приятели е изработил макет на цялата линия, с всички подробности, такива, каквито са запечатани на старите фотографии.

Ямбол Елхово

Инж. Георги Петков е млад човек, родом от Елхово, за когото закриването на ж.п. линията е грешка. След като не срещнал съдействие в институциите, решил със собствени средства да изработи макет на цялото трасе с всички детайли – сгради, релсов път, ландшафт, за да може поне да съхрани спомена докато все още не всичко е разрушено.

инж. Георги Петков: Макета конкретно е частично на гаров район Елхово и има изложени спирка Кирилово макетче и кантон Георги Дражев, който първоначално при строежа на линията се е наричал спирка безименна. ... мащаба е 1:87, ... тук както виждате са виждат нещата в детайли, което е по-интересно отколкото самия ландшафт.

С помощта на приятели инж. Петков изработва макети на гарите и спирките по линията Ямбол - Елхово, точни копия на парни и електрическите локомотиви и вагони за превоз на товарни автомобили. Той продължава да мечтае един ден неговия макет отново да стане реалност. Дори е защитил дипломна работа за ефективното използване на ж.п. линията.

инж. Георги Петков: Идеята ми беше да се превозват ТИР-ове по системата RO-LA. ... Конкретно моята разработка е за източна България, но най-реалистична като дестинация е Елхово – Русе, тъй като голяма част от товарните автомобили използват Дунав мост, така че докато почиват на тези бензиностанции те могат да се озоват на 250-300 км, и през това време да са отпочинали, да слязат тези автомобили от платформите и да продължат. Преди няколко дни в Румъния се реализира такава релация, така че... щом в Румъния може, ние все се сравняваме с тях, в България защо да не може.

Инж. Петков е направил проучване, според което товаропотока от и за Турция е значителен, а това е основание да се помисли за възстановяване на линия и продължаването ѝ до Одрин, каквито намерения се декларираха преди време от различни институции. За сега обаче единствено реален е макета на линията, с движещите се влакови пътнически и товарни композиции. Той може да се види като част от уникална изложба, посветена на историята на железницата Ямбол – Елхово, експонирана в Ямбол до 20 март, а след това като постоянна експозиция в елховския музей.