Телевизии по целия свят започват своите емисии с ада под небето в Гърция. Местните журналисти стават свидетели на кошмарни и драматични сцени. Ние се свързахме с един от тях - Никос Ангелидис от гръцката обществена телевизия.

Никос Ангелидис, журналист от ERT: Не вярвам, че е възможно такъв опустошителен пожар да е само природно бедствие. Разбира се, атмосферните условия, както чух са имали своята роля. Било е много ветровито. Лятото в Гърция по принцип е горещо и навсякъде е сухо. Ако обаче наистина става дума за палеж, то тогава е бил избран много подходящ ден със силен вятър, който да помогне за разпространението на огъня. На този етап няма официални данни, няма арестуван или поне до нас такава информация не е достигнала. Властите полагат усилия да разберат, какво точно се е случило. Търсят се очевидци, за да се сглоби мозайката.


Никос Ангелидис, журналист от ERT: В извънредна ситуация като тази, когато не се знае точно, какво става има и такива, които говорят небивалици. По принцип има много фалшиви новини, но този път нещата изглеждат под контрол, защото хората са толкова разстроени от случилото се, от кадрите, които могат да се видят по целия свят чрез интернет и телевизията, така че внимават да не пресилват нещата. Има един случай с близначета на девет години. Били са с баба си и дядо си на вилата, а сега от тях няма и следа. Някой беше написал в интернет, че ги е намерил и са живи. После се появи друга история, която опровергава предходната. Това, което ние правим в гръцката обществена телевизия е да проверяваме двойно и тройно преди да предоставим на хората, каквато и да е информация.
Никос Ангелидис, журналист от ERT: Най-важното в момента е, какво се случва с оцелелите. Като журналисти се вълнуваме за тяхното здравословно състояние. Надяваме се, че всичко ще бъде наред и с онези, които в момента са в неизвестност. Да бъдат намерени изчезналите, всъщност ще е чудо. Това е добрата вест, която очакваме. Затова започваме емисията новини тази вечер с бреговата охрана, която издирва хората в неизвестност. Благодаря за вашия интерес! Вие сте добри съседи.