Свързахме се с журналиста на гръцката обществена телевизия ERT Никос Ангелидис, докато снимаше своя репортаж в Мати. За зрителите на БНТ той предостави кадри от опустошения район.

Никос Ангелидис, журналист от ERT: Това е нещо, което никога не съм очаквал да видя със собствените си очи. Може би само във филмите на ужасите има такива неща. Но това беше реалността. Ходих между стотици разрушени къщи, изгорели домове. Преди пожара цялото място беше зелено, пълно с дървета. Сега нищо от това не е останало. По последните официални данни, са унищожени 15 000 къщи като по-голямата част са изпепелени напълно, т.е. няма възможност да се живее в тях отново. Така че има много бездомни хора в момента. Цялото общество се опитва да помогне на бедстващите - всеки, с каквото може. Министър-председателят Алексис Ципрас обеща, че хората ще бъдат компенсирани възможно най-бързо. Сега започна да се изчислява размерът на разрушенията, а както и тяхното документиране. Не вярвам, че е възможно такъв опустошителен пожар да е само природно бедствие. Разбира се, атмосферните условия, както чух са имали своята роля. Било е много ветровито. Лятото в Гърция по принцип е горещо.
Гръцки журналист от ЕRТ с последна информация за обстановката след пожарите

Гръцки журналист от ЕRТ с последна информация за обстановката след пожарите

Кметът на най-пострадалото гръцко градче - Мати заяви, че то вече не съществува. Районът е изпепелен, продължават да горят няколко по-малки огнища. БН...