НОВИНИ

Журналисти се събраха на протест пред Министерския съвет

Журналисти от печатни и електронни медии се събраха на протест пред Министерския съвет, за да защитят свободата на словото. Организаторите от Асоциацията на европейските журналисти подчертаха, че протестът им няма политически характер и затова няма да поставят искания. Целта им е да се постигне обединение на гилдията и диалог за предизвикателствата и проблемите пред журналистите.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:43, 11.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Хората на словото се събраха, за да заявят своето право да работят свободно и спокойно, да задават всякакви въпроси без притеснения, че това ще им струва работното място. Затова донесоха символично пред Министерския съвет и няколко празни стола.

Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти: Не става дума за моето право да задавам въпроси или вашето право да задавате въпроси. Става дума за правото на обществото да задава критични и неудобни въпроси на властта.
БНТ: В каква посока трябва да продължи този диалог за бъдещето на нашата гилдия?
Ирина Недева: Той трябва първо да започне с признанието от страна на властимащите, че не могат да определят редакционно съдържание в медиите.
;
Иван Радев, Асоциацията на европейските журналисти: Журналистиката е нещо, без което едно демократично общество няма как да съществува.
Мария Черешева, Асоциацията на европейските журналисти: Честното говорене е да кажем, че този натиск, който съсипва медийната среда, не е единствено плод на правителствени действия, той е в самите медии. Другата седмица ние ще представим нашето проучване за четвърти път, в което колегите признават, че външния натиск е фактор. В над 50 % от случаите от анкетираните от нас 200 колеги казват, че са обекти на външен натиск, но най-сериозните проблеми казват, че са вътре в редакциите.

Организаторите на протеста смятат, че целта им е постигната, а именно - гилдията да поведе един честен разговор за проблемите на професията, които стоят на дневен ред от години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Реакции в парламента след приетата оставка на Антон Тодоров
Реакции в парламента след приетата оставка на Антон Тодоров
Увеличават се обработваемите земеделски площи в Русенско
Увеличават се обработваемите земеделски площи в Русенско