Журналисти от печатни и електронни медии се събраха на протест пред Министерския съвет, за да защитят свободата на словото. Организаторите от Асоциацията на европейските журналисти подчертаха, че протестът им няма политически характер и затова няма да поставят искания. Целта им е да се постигне обединение на гилдията и диалог за предизвикателствата и проблемите пред журналистите.

Хората на словото се събраха, за да заявят своето право да работят свободно и спокойно, да задават всякакви въпроси без притеснения, че това ще им струва работното място. Затова донесоха символично пред Министерския съвет и няколко празни стола.

Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти: Не става дума за моето право да задавам въпроси или вашето право да задавате въпроси. Става дума за правото на обществото да задава критични и неудобни въпроси на властта.
БНТ: В каква посока трябва да продължи този диалог за бъдещето на нашата гилдия?
Ирина Недева: Той трябва първо да започне с признанието от страна на властимащите, че не могат да определят редакционно съдържание в медиите.
Остри реакции след заплахата на депутата Антон Тодоров да уволни журналист

Остри реакции след заплахата на депутата Антон Тодоров да уволни журналист

Остра реакция на политици и медии предизвика поведението на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, след като той заплаши с уволнение журналиста от Нова телев...

Иван Радев, Асоциацията на европейските журналисти: Журналистиката е нещо, без което едно демократично общество няма как да съществува.
Мария Черешева, Асоциацията на европейските журналисти: Честното говорене е да кажем, че този натиск, който съсипва медийната среда, не е единствено плод на правителствени действия, той е в самите медии. Другата седмица ние ще представим нашето проучване за четвърти път, в което колегите признават, че външния натиск е фактор. В над 50 % от случаите от анкетираните от нас 200 колеги казват, че са обекти на външен натиск, но най-сериозните проблеми казват, че са вътре в редакциите.

Организаторите на протеста смятат, че целта им е постигната, а именно - гилдията да поведе един честен разговор за проблемите на професията, които стоят на дневен ред от години.

Депутатът Антон Тодоров с недопустима реплика към журналист

Депутатът Антон Тодоров с недопустима реплика към журналист

Тази сутрин депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров направи недопустим коментар към журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев в свое участие в студиото на...