НОВИНИ

Журналистка беше убита в Северна Ирландия

Млада журналистка беше убита при отразяването на безредици в Северна Ирландия. Властите определиха случилото се като "терористичен акт". Според тях зад нападението стои Новата ирландска републиканска армия - групировка, която се отцепи от историческата ИРА. Тя е против Брекзит, а основната цел на членовете ѝ е обединението на двете Ирландии.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:25, 19.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Северна Ирландия е една "красива трагедия", написала веднъж в статия Лайра Маккий. Пред читателите описвала родината си като "място, изпълнено с мрак и мистерия. Място, което обича и в същото време ненавижда".

Снощи Лайра Маккий отразявала традиционния протест на републиканските дисиденти, с който отбелязват годишнината от Великденското въстание от 1916 г. Протестиращите замеряли полицаите с камъни и коктейли Моллотов.

;

"Тази вечер в Дери е пълна лудница" - това било последното съобщение на Лайра Макий в Туитър. След минути тя била простреляна. Куршумът бил изстрелян от мъж, който се целел в полицаите. Във фаталния момент журналистката стояла до полицейски автомобил. Лайра издъхнала в болница.

Марк Хамилтън, полицейски началник: Убедени сме, че нападението е било организирано, безразсъдно организирано. Единствена цел e била да предизвика насилие, да бъдат нападнати полицаи.

След смъртта на Лайра, политическите партии в Северна Ирландия обявиха, че са "обединени в заклеймяването на убийството".

;

Споразумението между Белфаст и Лондон от 1998 г. доведе до години на затишие на конфликта между протестанти и католици в Северна Ирландия.

През последните месеци напрежението започна да се покачва, заради неяснотата около Брекзит и съдбата на границата между двете Ирландии при напускането на Великобритания на Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 браншови организации настояват за оставката на земеделския министър Порожанов
13 браншови организации настояват за оставката на земеделския министър Порожанов
Демократите искат специално изслушване на Робърт Мълър
Демократите искат специално изслушване на Робърт Мълър