Млада журналистка беше убита при отразяването на безредици в Северна Ирландия. Властите определиха случилото се като "терористичен акт". Според тях зад нападението стои Новата ирландска републиканска армия - групировка, която се отцепи от историческата ИРА. Тя е против Брекзит, а основната цел на членовете ѝ е обединението на двете Ирландии.

Северна Ирландия е една "красива трагедия", написала веднъж в статия Лайра Маккий. Пред читателите описвала родината си като "място, изпълнено с мрак и мистерия. Място, което обича и в същото време ненавижда".

Снощи Лайра Маккий отразявала традиционния протест на републиканските дисиденти, с който отбелязват годишнината от Великденското въстание от 1916 г. Протестиращите замеряли полицаите с камъни и коктейли Моллотов.

Убитата жена в Северна Ирландия е журналистка

Убитата жена в Северна Ирландия е журналистка

Журналистка бе застреляна по време на безредици в Северна Ирландия, което полицията в петък определи като терористичен инцидент, последвал последното...

"Тази вечер в Дери е пълна лудница" - това било последното съобщение на Лайра Макий в Туитър. След минути тя била простреляна. Куршумът бил изстрелян от мъж, който се целел в полицаите. Във фаталния момент журналистката стояла до полицейски автомобил. Лайра издъхнала в болница.

Марк Хамилтън, полицейски началник: Убедени сме, че нападението е било организирано, безразсъдно организирано. Единствена цел e била да предизвика насилие, да бъдат нападнати полицаи.

След смъртта на Лайра, политическите партии в Северна Ирландия обявиха, че са "обединени в заклеймяването на убийството".

© БГНЕС

Споразумението между Белфаст и Лондон от 1998 г. доведе до години на затишие на конфликта между протестанти и католици в Северна Ирландия.

През последните месеци напрежението започна да се покачва, заради неяснотата около Брекзит и съдбата на границата между двете Ирландии при напускането на Великобритания на Евросъюза.