НОВИНИ

Журналистът Алексения Димитрова от "24 часа" с награда "Пулицър" за "Панамагейт"

Престижните журналистически награди "Пулицър" бяха раздадени за 101-ви път. В категорията за разяснителен репортаж журналистът Алексения Димитрова от вестник "24 часа" е сред наградените над 300 репортери, които разследваха така наречените Панамски документи. "Панамагейт" разкри как множество политици и редица известни личности избягват плащането на данъци. Зад разследването стои Международният консорциум на разследващите журналисти, а като част от него Алексения Димитрова проверяваше документите за българи с офшорни регистрации в различни държави.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:04, 11.04.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Над 300 журналисти от 6 континента проверяват близо 12 милиона секретни тогава документа за офшорки, свързани с действащи и бивши световни лидери. Първите резултати от най-мащабното журналистическо разследване бяха публикувани по това време миналата година, когато "Панамагейт" обиколи света. В работата на Международния консорциум на разследващите журналисти се включи и Алексения Димитрова от вестник "24 часа". Тя проверява кои са българските собственици в разкритите офшорки.

Алексения Димитрова, журналист от вестник "24 часа": Аз публикувах и съм много благодарна за смелостта и за куража, които имаше "24 часа" да публикува тези разследвания. Ние публикувахме в "24 часа" общо 16 части от тези изследвания. Наистина удоволствие за мен беше да бъда част от тази световна журналистика и да видя колко широкомащабно се мисли по света, когато става въпрос за журналистиката и колко широкомащабно се мисли, когато става въпрос за обща цел и за постигане на общи интереси без никакво разделение, без никаква завист, без никаква злоба, а само и единствено с много много екипна работа и сътрудничество. Уникално преживяване е това. Всички колеги се радват, че трудът ни е оценен.

Още след първите публикации от разследването започнаха одити и полицейски акции в десетки държави, а исландският премиер беше принуден да подаде оставка. Сега така наречените "Панамски документи" вече са публични.

Алексения Димитрова, журналист от вестник "24 часа": Аз мисля, че когато духът от бутилката е излязъл, трудно може да бъде прибран обратно. Аз не очаквам, че нещо с магическа пръчка ще се случи, но най-важното е, че вече се говори по тази тема и мисля, че всеки политик или всяка обществена фигура, която реши да прави някакви злоупотреби, да върши нещо нередно - да крие пари или да крие данъци, ще бъде с едно наум оттук нататък, че във всеки един момент това може да се случи и на него.

След публикациите на разследващите журналисти вече са в ход над 150 проверки за укриване на данъци и пране на пари в 79 държави по света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филмовият фестивал Master of Art започва на 20 април
Филмовият фестивал "Master of Art" започва на 20 април
Валидираха две пощенски марки с антични мозайки от Пловдив
Валидираха две пощенски марки с антични мозайки от Пловдив