Снегопочистване и снегонавявания затвориха поетапно пътища в страната тази нощ, съобщават от Пътната агенция. Ограничено е движението на камиони над 12 тона в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, София и Ловеч. В София 188 стегопочистващи машини са обработили пътните настилки срещу заледяване. Следобед валежите от сняг ще спират.

Заради силен вятър и снеговалеж е затруднено движението на прохода Шипка. Поривите на вятъра достигат до около 100 километра в час, което пречи на придвижването на леки автомобили. На определени участъци от прохода на моменти заради снега видимостта е нулева. Пътното платно е заснежено, опесъчено и проходимо при зимни условия. Машините на пътноподдържащата фирма са в непрекъснато действие и в 24-часова готовност. Според метеорологичните прогнози се очаква снеговалежа да спре днес следобед, а вятъра да утихне до утре.


Жълт код за валежи от сняг и вятър е в сила за цялата страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). До обяд ще има валежи от сняг в комбинация със силния североизточен вятър със скорост 14-19 м/сек и пориви около 24 м/сек.

В планинските райони ще има условия за виелици и навявания. Очаква се образуване на неравномерна снежна покривка, която ще бъде около 5 – 10 сантиметра, а по планинските проходи и повече.

В Бургаска област има оранжев код за силен вятър над морето. Там ще духа силен северен вятър със скорост 15 – 20 м/сек (7 – 8 бала по Босфор), пориви 20-24 м/сек (9 бала по Босфор), а увеличението на вълнението ще бъде до 4 – 5 бала.

По останалото Черноморие ще духа силен северен вятър със скорост от 15-20 м/сек. (7-8 бала по Босфор), пориви 20-24 м/ сек (9 бала по Босфор), а увеличението на вълнението ще бъде до 3-4 бала.

Дъжд и сняг рязко ще развалят времето

Дъжд и сняг рязко ще развалят времето

От утре ще настъпи рязка промяна на времето. Още сутринта от северозапад облачността ще се увеличава, малко по-късно и ще завали дъжд, в планините - с...