НОВИНИ

Зимната картина в страната

Лавина с дължина 100 метра затвори за часове прохода "Петрохан". В Свищов обявиха бедствено положение. В Шуменско бяха изтръгнати повече от 15 електрически стълба. Мокрият сняг изпочупи дървета, стълбове и скъса жици из цялата страна. Близо половин милион останаха без ток. Аварийните екипи продължават да работят по възстановяване на захранването. Училищата в няколко общини ще бъдат затворени в първите дни от следващата седмица заради опасното време.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:30, 17.01.2016
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

МОНТАНА

Лавина блокира прохода „Петрохан" рано сутринта. Пазач тръгнал на работа към билото, заседна на пътя.

Цветан Кръстев (закъсал): Тука сабаале преспа имаше, оно се види.. Ама не можаха да разчистят! На колата й се повреди задна скорост, иначе си върви, гуми имам..."

Близо пет часа отне разчистването на снежната маса. В ранния следобед връзката между Монтана и София беше е възстановена, но остава в сила забраната за движение на товарни автомобили над 12 т.

Тежкият сняг причини много аварии. Часове наред близо 17 хиляди в област Монтана останаха без ток.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Снежната покривка в община Велико Търново е над 40 сантиметра, но ситуацията е овладяна.

Даниел Панов - кмет на община Велико Търново: "До 24-ия час след спирането на снеговалежа трябва да започне разчистването и на второстепенните улици".

Всички главни пътища и Прохода на Републиката са забранени за камиони над 10 тона, Проходът Твърдица - Елена е изцяло затворен за движение.

Около сто селища имат проблеми с тока, като най-тежко е положението в община Елена.

"С наши лични средства се пооправихме, да мое да прокараме по една пътека на баба Иванка или Стоянка да си купи хляб", разказват местни жители.

СВИЩОВ

В Свищов обявиха бедствено положение. Почти всички населени места са без ток и вода, пътищата са непроходими. В разчистването по спешност се включи военна техника.

ШУМЕН

В шуменско 15 електрически стълба бяха изтръгнати, а много са опасно надвиснали под тежестта на снега. От 3 часа през нощта цялата почистваща техника е навън. Заради опасното време утре ще бъде неучебен ден за Шумен и Велики Преслав.

Боян Тодоров, заместник- кмет на Шумен: "Обстановката е тежка поради падналите дървета и запушените улици".

ТЪРГОВИЩЕ

В Търговище наваля близо половин метър сняг. Образуваха се снегонавявания и преспи. Близо 70 населени места имаха проблеми с тока. С падането на температурите жиците се заледяват и работата по възстановяване на захранването ще бъде затруднена.

Кирил Керев, гл. експерт "Сигурност" Община Търговище: "Няма ток, тотално няма ток. Според мен да има в 2-3 села. До селата пътищата са почистени".

Христалина Халачева, секретар на община Търговище: "Повече от 50% от населените места и тази вечер вероятно ще бъдат без ток".

Паднало дърво в Търговище потроши паркиран ученически автобус. Поради нуждата от почистване на кварталните улици и училищните дворове, в понеделник в цялата община е обявена дървена ваканция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият кмет на Стрелча е арестуван за изнасилване на непълнолетна
Бившият кмет на Стрелча е арестуван за изнасилване на непълнолетна
Преляха реки в Смолян, Рудозем и в Хасковско
Преляха реки в Смолян, Рудозем и в Хасковско