Вчера в България се завърна отборът по математика на Софийската математическа гимназия, който зае отборно първо място на Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика в Казахстан, в конкуренцията на 54 отбора от 17 държави.

В сутрешния блок "Денят започва" учениците от отбора казаха, че задачите са били трудни, но решаването на една от най-сложните от тях е позволило на представителите ни да спечелят златни медали.

Нивото в България на математиката, физиката информатиката е на най-високо ниво, коментираха шампионите от СМГ. Най-важна за успеха според тях е подготовката.

В раздел Математика – златен медал имат Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас), Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) се връща със сребърен медал.

В раздел Информатика Христо Венев (12 клас) се връща с първото място и златен медал. Сребърен медал е присъден за Иво Дилов (12 клас).

Във Физиката злато завоюва Светлин Тотев (12 клас), а Никола Пулев – сребърен медал.Преподавателите на учениците от СМГ са: математика – Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев, физика – Илиан Илиев, информатика – Бойко Банчев.