Според прокурора на Париж - пожарът е причинен от злополука, а не е умишлен. 50 следователи търсят причините за трагедията.

Нищо от първата версия на разследването не потвърждава версията за умишлен палеж на "Нотр Дам", каза прокурорът на Париж. Съдебната полиция разпитва работниците от петте фирми, заети с ремонтните дейности на върха на базиликата, от където е тръгнал пожарът. По време на инцидента там не е имало хора.

Прокурорът заяви, че алармените устройства са дали два сигнала преди огънят да бъде забелязан.

Всеобщо е облекчението от новината, че големият орган на църквата не е горял. Забележителният инструмент с 8 000 тръби обаче трябва да бъде разглобен и изнесен. Пострадалите от пушека ценни картини ще бъдат реставрирани в Лувъра.

Специалисти по история на изкуството и културните паметници обаче критикуват френските власти за недостатъчните норми за сигурност за тези обекти във Франция.

Експертите трябва да преценят устойчивостта на оцелялата сграда. Архитекти вече участваха в заседание за възстановителния план на "Нотр дам", за който няма да липсват воля, дарения и таланти.

Стотици милиони вече бяха обещани от няколко от най-богатите френски фамилии, крупни компании и частни дарители, готови да помогнат с финанси, материали или професионални екипи.

Дарителски концерт ще има в събота. Възстановяването може да трае години, дори десетилетия.

Пламъците, които бушуваха повече от 9 часа, унищожиха 2/3 от покрива на катедралата. Пожарникарите, обаче, са успели да спасят много от ценните реликви. Пламъците не са унищожили структурата на храма и той може да бъде възстановен.