НОВИНИ

Злоупотреби в Българската федерация по шахмат

Сериозни злоупотреби в българската федерация по шахмат. Централата, която е със спряно членство в международните структури, е ощетила Министерството на младежта и спорта и Европейския шахматен съюз с 2 милиона лева. Тази сума е отпусната за провеждането на състезания в Албена и Златни пасъци през 2014-та година.

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
17:45, 19.06.2017
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Пред Министерството на младежта и спорта турнирите, проведени на родното черноморие, са представени с ранг на Европейски купи. Сегашното ръководство на шахматния съюз на Стария континент обаче не ги признава като такива.

Красен Кралев, министър на младежта и спорта:Т.е всички суми, които са дадени от нашата дръжава там, са били получени и изразходвани от БФШ неправомерно.

Въпросните два милиона лева са били били преведени в банковата сметка на офшорна компания с име Европейски шахматен съюз, основана в Делауер, Съединените щати, през 2011-та гоина. Сметката на офшорката е в словенската „Банка Любляна“, но все още не е ясно името на титуляра. Съмненията са, че зад нея стои Силвио Данаилов, който доскоро беше президент на Българската федерация, но сдаде поста след серия скандали.

Силвио Данаилов: Турнирите са легални. Имат перфектни договори между Европейския съюз и БШФ. Имаше инспекции от министерството, изпълнени са перфектно.

Според отчетите за турнирите от 2014-та, направени пред Министерството на спорта, над 270 хиляди лева са били платени на Европейския шахматен съюз за наем на техника.

Георгиос Макропулос, вицепрезидент на ФИДЕ: Евроцентралата никога не е предоставяла материали и техника за провеждането на подобни шампионати. Съюзът не разполага с такива. Тогава Силвио Данаилов беше президент на Европеския шахматен съюз. Само той знае какво се е случвало.
Силвио Данаилов: Това е вече върхът на наглостта и върхът на простотията. Няма нито едно доказателство. Само лъжат, клеветят и мажат.

В момента Федерацията ни е извадена като член на Световната шахматна централа - ФИДЕ - и Европейския шахматен съюз, а родните шахматисти не се състезват под флага на България.

Красен Кралев, министър на младежта и спорта: Няма как това петно да бъде забравено и заличено, защото това е афера от международен мащаб. Никога български спортен ръководител, български спортист, не е замесван в такава измама от международен мащаб. Никога!
Зураб Азмайпарашвили, президент на ЕШС: Решението е нови хора да влязат в управлението на българската федерация. Хора, които нямат общо с предишния Управителен съвет, защото те са били свидетели на това, което Данаилов е правил, но са си мълчали. А когато мълчиш, прикриваш.

Готовност да поемат ръководството на родния шахмат изразиха, хората от Българския шахматен съюз, които до момента бяха опозиция на Силвио Данаилов.

Методи Стойневя вицепрезидент на „БШС 1931": Нямаме желание да влизаме в конфронтация. Доволен съм от това, което направи министърът. Вярно, с много голямо закъснение, но все пак истината възтържествува.

Министър Красен Кралев обеща разследванията в Българската федерация по шахмат да продължат, като изиска пълен отчет за периода 2011-2014 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов отказа среща с Анатолий Карпов заради кирилицата
Премиерът Бойко Борисов отказа среща с Анатолий Карпов заради кирилицата
Ще ремонтират водните атракциони в парка в Сандански
Ще ремонтират водните атракциони в парка в Сандански