НОВИНИ

Знаели ли са в училището на Йоан за убийството в Борисовата градина?

От прокуратурата проверяват дали директорката и учителите в частното училище "Езиков свят" са разпознали техния ученик Йоан Матев в разпространеното от МВР видео. Според разследващите, преподаватели и ученици са разпознали бягащото момче от видеокадрите, но умишлено са спестили информацията. Днес в отворено писмо директорката Василка Николова заяви, че ще съди всеки, който петни името й.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:15, 27.02.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Охраната на частното училище "Езиков свят" ни спира още на входа. Обяснението е, че учебното заведение вече не е на този адрес.

Не знам не мога да ви кажа. Изгониха ги още пролетта.Тука има само един салон гимнастически.

Промяната на адреса обаче не е отразена на интернет страницата на училището. Посочените мобилни телефони бяха изключени през целия ден.

Това, което пишат, че учителите са знаели, абсурд. Учителите идват като лектори. Четат лекции, изпитват ги и си заминават.

В петък в съдебната зала стана ясно, че съученици и учители на обвиняемия Йоан Матев са го разпознали като самотния бегач от кадрите, разпространени от СДВР.

Според свидетели директорката Василка Николова е казала на момчето да си вземе извинителна бележка за отсъствието си в деня на убийството, въпреки че около 14 часа Йоан е видян от съученици как почиства рана на лицето си. През последните два дни директорката отказва да вдигне мобилния си телефон. Не открихме Василка Николова и на домашния и адрес.

Наско Николов, съсед: През ден се виждаме. Като човек - скромна жена. Преподаваше уроци. Това не мога да асимилирам, че тя може да е крила.

Късно снощи директорката изпрати отворено писмо до медиите. В него тя заявява, че с колегите си и учениците са "намесени по недопустим начин от всички медии в случая с убийството на Георги Игнатов". Според директорката се разпалва ненужно обществено напрежение и омраза към служителите на училището. От прокуратурата съобщиха, че скоро след убийството във всички училища в страната, включително и в "Езиков свят" са били разлепени снимки с бягащото момче от Борисовата градина.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Факт е, че нямахме съдействие. Поне някой да ни кажеше, че разпознава тичащото момче в парка.

Когато бяха пуснати снимките, обаче не беше оповестено, че това е заподозреният.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Ако установим, че някое от лицата е знаел, че именно Йоан е извършител на престъплението и не е съобщил, ще се приложи цялата строгост на закона.

От прокуратурата заявиха, че не могат да подведат под наказателна отговорност родителите и брата на Йоан, тъй като те са негови роднини и имат право да мълчат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата обвини директор от АПИ за трагедията в Ечемишка
Прокуратурата обвини директор от АПИ за трагедията в "Ечемишка"
Фолклорна група от русенското село Мечка взе участие на фестивал в Гюргево
Фолклорна група от русенското село Мечка взе участие на фестивал в Гюргево