Оставка в ГЕРБ. Вторият човек в партията - Цветан Цветанов, подаде оставка от ръководните постове, които заемаше - заместник-председател и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Остава редови член на партията. Оставката беше приета от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Два месеца след началото на "Апартаментгейт" и четири дни след европейските избори, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се раздели с втория и най-приближения си човек в партията Цветан Цветанов.

След избухването на скандала той напусна парламента, а с подадената днес оставка от всички ръководни постове в партията Цветанов реално излиза от активната политика, където ръководеше парламентарната група на партията и вътрешната комисия.

От официалното съобщение на пресцентъра на ГЕРБ за оставката става ясно, че Цветанов е взел решението си след разговор с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и то е било прието от него с благодарност за свършената през годините работа.

Какви мерки ще предприеме Бойко Борисов в ГЕРБ след евроизборите?

Какви мерки ще предприеме Бойко Борисов в ГЕРБ след евроизборите?

Бойко Борисов коментира какви мерки ще предприеме в партия ГЕРБ след проведените евроизбори у нас. Преди заседанието на Европейския съвет снощи в Брюк...

В профила си във Фейсбук Цветанов потвърди, че сам е подал оставката си, че е обмислял решението си дълго и то идва днес, тъй като е било важно да запази мълчание и хладнокръвие по време на кампанията.

Той благодари на партийните членове за последните 13 години работа, посочвайки, че е изграден работещ политически модел, който винаги се е ръководел от обществените интереси.

Изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините, пише още Цветан Цветанов.

Ден след победата на евроизборите премиерът и лидер на ГЕРБ заяви, че вотът е показал, че структурите работят въпреки че е изтеглил назад Цветанов.

В разгара на кампанията в началото на май, в предаването "Панорама" на БНТ Бойко Борисов коментира скандала с апартаментите, като каза че няма да остане нито един ненаказан и не скри огорчението си от думите на Цветанов, отново в "Панорама", че него нямало кой да го накаже. Могат да го накажат Господ, хората... и аз, заяви Борисов.

Премиерът Борисов гарантира, че няма да остане ненаказан човек за скандалите

Премиерът Борисов гарантира, че няма да остане ненаказан човек за скандалите

Премиерът Бойко Борисов гарантира, че няма да остане ненаказан човек за скандалите с апартаментите и къщите за гости. По думите му единственият изход...

Днес в парламента управляващи и опозиция коментираха оставката.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Бях в МС и от председателя на ПП ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов разбрах, че след разговор с него Цветан Цветанов подава оставка от всички ръководни постове в партията. Остава редови член на ГЕРБ. Г-н Борисов благодари на г-н Цветанов за усилията и работата през годините.
Искрен Веселинов, "Обединени патриоти": Не ме изненадва, защото очевидно натам се вървеше от началото на цялата сага с "Апартаментгейт" и такава развръзка беше очаквана.
Александър Симов, "БСП за България": Няма как с махането на Цветан Цветанов от политическата сцена, с оттеглянето му от политиката, ГЕРБ да си извоюва така мечтаната прошка, за която халюцинират от нощта на изборите. С неговото оттегляне "Апартаментгейт" не става по-малко актуален.
Хамид Хамид, ДПС: ДПС никога не е коментирала и не се е намесвала във вътрешните работи на нито една партия и няма да го направи. Коментарът ни е същият, както беше при оставката на госпожа Нинова: нямаме коментар! Това си е работа на самите партии!
Валери Симеонов, "Обединени патриоти": За мен е изненада, защото аз смятам, че досегашните резултати на ГЕРБ до голяма степен се дължат на неуморната дейност на Цветанов и то не само на тези избори, а практически в цялата история на ГЕРБ. Защо беше необходимо той да подава оставка? В ГЕРБ оставките по принцип са принудителни, няма доброволно подаване на оставки, там има оставка, която е поискана от Борисов.
Реакции в парламента след оставката на Цветанов

Реакции в парламента след оставката на Цветанов

Новината за оставката на Цветан Цветанов беше потвърдена от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, но тя отказа повече подро...

Сега остава въпросът кой ще заеме мястото на втория човек в ГЕРБ. Според устава, председателят има трима заместници.

С оттеглянето на Цветанов партията трябва да свика конгрес за назначаването на негов наследник. Останалите двама заместници на Борисов в момента са кметовете на София и на Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

Първото име за наследник на Цветан Цветанов, за което се заговори днес, беше това на вицепремиера Томислав Дончев.