НОВИНИ

Зоран Заев: Ако трябва, ще поискаме импийчмънт на президента Иванов

Ако президентът Георге Иванов не подпише договора за името с Гърция, след като гражданите гласуват за него на референдум, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава, заяви премиерът Зоран Заев, цитиран от в. "Вечер".

bnt avatar logo
от БТА
08:58, 20.06.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света
зоран заев поискаме импийчмънт президента иванов

Заев каза в предаване на телевизия Канал 5, че ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуално блокиране на договора от страна на Иванов. "Свърши времето на лъжи, на лични и политически сметки. Македония трябва да излезе напред и вече има шанс чрез своите граждани да реши какво бъдеще иска. Гражданите ще решат по този въпрос", заяви Заев, цитиран от "Вечер".

Част от нещата, които Заев прие в договора с Гърция, даже не са били поискани, твърди бившият премиер Никола Груевски във Фейсбук. В поста, цитиран от в. "Слободен печат", Груевски посочва, че неговата партия ВМРО-ДПМНЕ е водела преговорите за името с Гърция, строго придържайки се към резолюцията на ООН, и не е променила името и идентичността цели 11 години, а Заев е приел име "за обща употреба" и поправки в конституцията, които никога не са били предмет на преговорите преди това, казва Груевски и определя договора като "национална катастрофа".

;

Демонстрантите заявиха, че няма да се откажат от протестите против договора за промяна на името, пише в. "Нова Македония". И снощи граждани се събраха на протест пред парламента, за да изразят несъгласие с договора и да поискат оставка на правителството. Те скандираха името на президента Иванов и лозунги като "Не си даваме името, Македония на македонците". На импровизирана трибуна някои от демонстрантите осъдиха намесата на полицията със сълзотворен газ на протеста преди два дни и заявиха, че са дошли на мирен протест да изразят недоволството си от договора. Демонстрантите обявиха, че няма да се откажат от протестите и ще се събират всеки ден в 20 часа пред парламента, докато договорът не бъде анулиран.

;

Коментирайки член в договора, в който се посочва различното тълкуване на термините "Македония" и "македонски" в двете страни, Груевски посочва, че баща му, който е роден на 15 километра от днешната граница на гръцка територия, трябва да бъде част от гръцката история и идентичност, докато той самият, роден от тази страна на границата, няма такова право. "Кой е този учен, който превърна административната граница в историческа граница и граница на идентичността", пита бившият премиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приморско село пази вещи на Толстой и пръст от гроба му
Приморско село пази вещи на Толстой и пръст от гроба му
Как можем да получим обезщетение след пороите и градушките над страната
Как можем да получим обезщетение след пороите и градушките над страната