Гражданите, които протестират в Скопие, влязоха тази вечер в македонския парламент. Стотици граждани са в парламента и пеят патриотични песни и скандират "Македония", "Избори", "Няма да се предаваме", "Няма да има държавен преврат". Демонстранти са ударили Зоран Заев и депутати от неговата парламентарна група. Зоран Заев е с окървавено лице. Сред битите депутати са Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски и Петре Шилегов. Малко след 21.00 часа спецчасти се опитаха да влязат в залата където са блокирани депутатите.

Очаквайте последни новини от Скопие и коментар в студиото на анализатора Костадин Филипов в емисията "По света и у нас" в 23 часа.

© БТА

Протестите се организират от Гражданското сдружение "За единна Македония" от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Пред влезлите в парламента говорят лидерите на гражданското сдружение. Депутатите от новото парламентарно мнозинство и известно време бяха заключени в стаята за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат.

В същото време по централните улици на Скопие и пред сградата на парламента все още има хиляди протестиращи.

Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент.

Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии - Движението "Беса" и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ - 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители.

В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха - "Това е държавен преврат". След като положи клетва Джафери се обърна на албански език към народните представители. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн депутатът от "Беса" Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.

БГНЕС припомня, че през днешния ден СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения. Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че "парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание". От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че "амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове".

Гражданското сдружение "За единна Македония" публикува декларация с призив "всички граждани от всички краища на Република Македония да се съберат пред сградата на парламента в Скопие".

Истинският стопанин на Република Македония е народът, се казва в призива.

Декларацията бе публикувана минути след като протестиращите влязоха в сградата на Народното събрание.

Зоран Заев призова за слагане на край на политическата криза в Македония

Зоран Заев призова за слагане на край на политическата криза в Македония

Македонски опозиционен лидер призова днес за слагане на край на политическата криза, заради която парламентът не може да избере свой председател от тр...

Полицията в Скопие се опитва да изведе от парламента депутатите

Полицията в Скопие се опитва да изведе от парламента депутатите

Полицията докара бронирана техника и тръгна през блокадата от хора застанали пред един от входовете на парламента. Използват се и димни гранати. Чуват...