НОВИНИ

Зоран Заев: Президентът извърши преврат с решението да не даде мандат

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония обвини президента Георге Иванов, че е извършил преврат с решението да не даде мандат за съставяне на правителство. Ръководителят на най-голямата албанска партия - Али Ахмети призова вътрешнополитическата криза в Македония да не се превръща в етнически сблъсък.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:55, 02.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

С решението да не даде мандат за съставяне на правителство Георге Иванов вкара Македония в дълбока криза с непредвидими последици, заяви Зоран Заев - лидер на Социалдемократическия съюз на Македония.

Али Ахмети от своя страна обяви, че платформата на албанците не цели разрушаване целостта на държавата или федерализация. Вчера Георге Иванов отказа да връчи мандат на Зоран Заев с аргумента, че няма да позволи нарушаване суверенитета на Македония и няма да даде мандат за платформа на чужди държави, визирайки Албания, за която се твърди, че е участвала в изготвянето на исканията на албанските партии в страната.

;

От своя страна от ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че използването на платформи на чужди държави като основа за формиране на коалиции води до разграждане на държавата. Албанският премиер Еди Рама реагира остро във Фейсбук.

Еди Рама: Господине Иванов, албанският език не ви е неприятел, а език на държавотворен народ в Македония. Без албанците, няма Македония, драги президенте!

За пореден път представители на Европейския съюз и Съединените щати посредничат между македонските партии. В Скопие днес пристигна еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини, а нейният колега по разширяването Йоханес Хан призова всички лидери да уважат изхода от предсрочния вот на 11 декември.

И всяка вечер в Скопие и други градове продължават протестите, организирани от привърженици на ВМРО-ДПМНЕ. Хората на улицата приветстваха решението на президента Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортни фирми недоволстват срещу такси за паркиране в ски зона Банско
Транспортни фирми недоволстват срещу такси за паркиране в ски зона Банско
Промени в ръководството на Пирогов
Промени в ръководството на "Пирогов"