НОВИНИ

Зоран Заев се яви пред прокурор по обвинения в изборни злоупотреби

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев се яви вчера пред държавен прокурор, за да отговори на обвинения, че партията му е замесена в нередности по време на изборите през 2016 г., предаде агенция МИА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:31, 18.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
зоран заев яви прокурор обвинения изборни злоупотреби

Заев и няколко други представители на СДСМ са заподозрени, че са организирали купуване на гласове в бедни райони в замяна на парични суми или дърва за огрев.

"Бях запознат с подозренията за злоупотреби по време на кампанията през 2016 г. Следващата стъпка идва в сряда, когато прокурорите ще представят доказателствата и ние ще можем да се защитим. Ние дойдохме тук да докажем нашата невинност, СДСМ публикува финансовия си доклад за изборите и имаше одит, който не откри нищо подозрително", посочи Заев.

Той добави, че вижда обвиненията на държавната прокуратура като отговор на обвиненията, повдигнати от специалната прокуратура срещу представители на партия ВМРО-ДПМНЕ за изборни злоупотреби. ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски спечели 51 депутатски места, а СДСМ - 49 на предсрочните парламентарни избори на 11 декември миналата година.

Във връзка с перспективите за сформиране на правителство Заев заяви, че би искал това да стане възможно най-скоро. "Първата стъпка е да се проведе парламентарна сесия, да се избере председател и да се призове президента (Георге) Иванов да даде мандата. Като потенциален притежател на мандата, аз няма да позволя да прекараме 20 дни в преговори за ново правителство. Гарантирам, че ако получа мандата, крайният срок за преговорите ще бъде възможно най-кратък", посочи Заев.

След като преговорите на ВМРО-ДПМНЕ за съставяне на правителство се провалиха, президентът Георге Иванов отказа да даде мандата на Заев заради така наречената "албанска платформа", която между другото предвижда официална употреба на албанския език на цялата територия на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ситуацията на летище Орли постепенно се нормализира
Ситуацията на летище "Орли" постепенно се нормализира
Саудитският крал Салман приключи азиатската си обиколка
Саудитският крал Салман приключи азиатската си обиколка