НОВИНИ

​Зорница Русинова е номинацията на премиера за нов социален министър

Зорница Русинова - досегашен заместник-министър на труда и социалната политика е предложението на премиера Бойко Борисов за титуляр на министерството. Мотивите му да предложи Русинова за министър са, че работи отдавна в министерството и среща одобрението на специалистите. Вчера Цветан Цветанов обяви името на Томислав Дончев като кандидатура на ГЕРБ и дори го консултира с партньорите във властта с уточнението, че самият Дончев не е дал съгласието си.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:05, 13.05.2016
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Да има приемственост и да остави човек с когото Ивайло Калфин е работил - това е един от мотивите на премиера да посочи Зорница Русинова за министър.Борисов и се доверява и заради дългия стаж.

Бойко Борисов - министър-председател: Мисля, че тя има подкрепата поне от това което като поразпитах малко и очаквам мнение и от социалните партньори - работодатели, двата синдиката. Освен това, тя отговаряше и по европейските програми, много добре е приета и в Брюксел. Мисля, че с помощ и от наша страна, както помагахме и на Калфин ще се справи.

Борисов отрече да е избрал Русинова за министър, защото поста бил отказан от вицепремиера Томислав Дончев, чието име беше назовано вчера от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Бойко Борисов - министър-председател: От мене да сте чули нещо по темата /г-н Цветанов го каза/ Г-н Цветанов има своето мнение като председател на парламентарната група, Томислав Дончев е много добър министър.

Информацията за това, че Дончев не е съгласен да поеме социалното министерство потвърди сутринта Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Вчерашните разговори, които имах с премиера, Томислав Дончев действително не е много съгласен да заеме тази позиция.

Пробата дали Томислав Дончев ще събере достатъчно подкрепа и всички коментари около него забавлявали премиера.

Бойко Борисов - министър-председател: Даже се забавлявах с вас, но понеже в Лондон английският хумор е нещо, което много ми допада, така се позабавлявах с вашите очаквания. Томислав Дончев е от войниците на ГЕРБ, той няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията или аз като правителство му кажем.

Дончев не отрече, че са обсъждали с Борисов, но отрече да му е предлагано.

Томислав Дончев - вицепремиер: Значи мога да се съглася или да откажа, ако ме поканите на кафе. Във висшата държавна служба такива неща няма. Предложение нито по телефона, нито в писмен вид съм получавал да изпълнявам подобна функция.

Премиерът е преценил, че Дончев има тежки ресори, които са особено важни, за да го натовари с още функции. Попитан за негови думи, че ако го ядосат може да се кандидатира за президент, Борисов се обърна към политиците.

Бойко Борисов - министър-председател: Това е шега и аз продължавам да настоявам, виждайки какво става в света, на всички да им е мила държавата - хаоса, който ще настане ще бъде страховит.

Индиректно премиерът се скара и на своите като отправи критика към всички депутати, че вчера са приели въпросите на Слави Трифонов за референдума, един от които е противоконституционен. Става дума за намаляването на броя на депутатите.

Бойко Борисов - министър-председател: Но подведени по популизма всички гласуват и дано в един момент политическата класа действително да разбере, че е изпратена тук да взима някой път непопулярни и тежки решения, но действително да се опази държавата.

Според Бойко Борисов, забележките на президента по Изборния кодекс са напълно основателни. Най-вероятно още в сряда депутатите ще гласуват ветото на президента и новия социален министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушаха последните кандидати за генерален директор на БНР
Изслушаха последните кандидати за генерален директор на БНР
Президентът Росен Плевнелиев в Панорама тази вечер
Президентът Росен Плевнелиев в "Панорама" тази вечер