НОВИНИ

Зърната от кафе заместват парите във Венецуела

Във Венецуела опозиционният лидер Хуан Гуайдо няма да има право да заема изборна длъжност за 15 години. Решението е на главния ревизор на страната, а мотивът е предполагаема корупция. САЩ определиха мярката като "смешна". Икономическата криза обаче продължава да се задълбочава. Според доклад на ООН 24% от населението се нуждае от спешна хуманитарна помощ.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:28, 29.03.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Гуарико. Градът се намира в Централна Венецуела. Хората там не са виждали пари отдавна. Зърната от кафе се превърнаха в новата разменна единица.

"Не, не с пари. Тук се пазарува с кафе", обяснява продавачка. За разлика от венецуелската валута, стойността на кафените зърна е сравнително стабилна.

Почти 4 милиона венецуелци страдат от недохранване, показва последният доклад на ООН. Страната е изправена пред епидемии от малария, хепатит и дифтерит.

Венецуела бавно се възстановява от поредната енергийна криза, която на места продължи повече от три дни. Президентът Мадуро обвинява опозицията в саботаж.

Противникът му Хуан Гуайдо го обвини, че си е осигурил подкрепата на Москва с присъствието на стотина руски военни, които са във Венецуела от миналата седмица.

САЩ призоваха руснаците веднага да напуснат латиноамериканската страна. Русия обясни, че военните са там, за да обсъждат двустранно сътрудничество.

Утре Венецуела се готви за протести на двата лагера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск въведе нови правила в защита на малолетните
Папа Франциск въведе нови правила в защита на малолетните
КТ „Подкрепа“ няма да участва в евроизборите
КТ „Подкрепа“ няма да участва в евроизборите