НОВИНИ

Зърнопроизводителите против въвеждането на таван за субсидиите

Въвеждането на таван за субсидиите в зърнопроизводството ще противопостави стопанствата и няма да позволи конкурентоспособността помежду им. За това сигнализираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. В Пловдив браншовата организация проведе осмата си годишна конфернция. Целта на форума бе да запознае членовете на асоциацията от цялата страна с новата обща селскотопанска политика на Европа, част от която е и обсъждането на таван за субсидиите.

зърнопроизводителите против въвеждането таван субсидиите
bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 29.11.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В новия програмен период от 2020-а година Европейската комисия предвижда въвеждането на няколко лимита за субсидиите. Единия от тях ще постави ограничение от 60 000 евро за едно стопанство. Според българските зърнопроизводители обаче до тавани в плащанията не трябва да се стига, защото те ще доведат до загуби и невъзможност за нови инвестиции.

Румяна Ангелова, председател на Съюза на зърнопроизводителите във Враца: Дали има смисъл от прилагане на такъв таван, защото ние всички сме на единен пазар. Това ще доведе до едно изкривяване и разговорът, който продължаваме да водим с министерството на земеделието, трябва да е в тази посока - да изберем това, което най-доброто за всички производители. Истината е, че не знаем въпреки всичко дали няма да има такъв таван.

Според земеделския министър Румен Порожанов страните-членки са на позиция, че таваните не трябва да бъдат фиксирани в общ регламент, а да бъдат определяни индивидуално от всяка една държава.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Намаляване, ограничаването на субсидиите само до базовото плащане, и то с два пъти и половина повече намаление на тавана, това безспорно ще удари не само българското, а въобще конкурентоспособността на европейското земеделие.

В момента се прави цялостен секторен анализ, който ще бъде представен за публично обсъждане пред земеделския бранш, каза още министър Порожанов. Той отчете по-ниски добиви от пшеница заради дъждовете през лятото, но по-големи количества слънчоглед и царевица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нено Димов: Запазването на комплекса Марица-изток е и за по-чист въздух
Нено Димов: Запазването на комплекса "Марица-изток" е и за по-чист въздух
Валентин Златев: Няма договорка между търговците на горивата
Валентин Златев: Няма договорка между търговците на горивата