НОВИНИ

Зуавът - звездата на седмицата в Париж

Нивото на Сена пада. В Париж днес то вече е 5 метра и 72 сантиметра - доста под най-високата тази седмица стойност от шест метра и десет. Реката се прибира в коритото си, но това ще отнеме вероятно около две седмици. Докато високата вода отстъпва от бреговете на Париж, няма да спре и интересът към моста Алма и статуята на зуава. Коя е тази нова стора забележителност на града - в следващата минута.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:48, 05.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Звездата на седмицата в Париж безспорно е статуята на зуава по моста Алма - по нея парижани се ориентират за нивото на Сена. Местни и гости тези дни се тълпят там, за да видят тази забележителност на Париж, която иначе често им убягва.

Ето и историята ѝ - името на моста Алма идва от прочута битка от Кримската война. В нея геройски се сражава френски полк с войници от северна Африка, наричани зуави. Когато мостът е открит от Наполеон трети през 1856, той е украсен с четири статуи на войни от отличили се в тази битка части - зуав, гренадир пехотинец и артилерист. Сега е останал само зуавът с характерната му униформа - фес, шалвари, широка горна дреха.

Фигурата под моста е висока 5 метра и 20 сантиметра и тежи осем тона. Обикновено водата е при стъпалата му, при голямото наводнение от 1910-та е достигала до брадичката му. Три десетилетия зуавът не беше виждал толкова висока вода като тази седмица. И със сигурност никога не е бил сниман толкова и от хрофесионалисти, и от аматьори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов откри единствения в света Музей на розата
Премиерът Бойко Борисов откри единствения в света Музей на розата
Двама души загинаха при катастрофа в Разградско
Двама души загинаха при катастрофа в Разградско