НОВИНИ

Звеното „Антикорупция“ прецизира обвинението срещу Румен Овчаров

Специализираното звено „Антикорупция“ предяви прецизно обвинение на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров – по делото за „Мини Бобов дол“, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На Румен Овчаров е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, от която за „Мини Бобов дол“ ЕАД са последвали щети в размер на 8,9 млн. лв.

звеното антикорупция прецизира обвинението румен овчаров
bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 02.10.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Разследването е установило, че Румен Овчаров въпреки задълженията си като министър на икономиката и енергетиката и принципал на „Мини Бобов дол“ ЕАД не е упражнил достатъчно контрол върху работата на изпълнителния директор на дружеството. Изпълнителният директор не е предприел действия по събиране на вземания от договора за наем с „Ораново“ ООД и не е извършил действия за подобряване на финансовото състояние на дружеството. Щетите, които са настъпили за „Мини Бобов дол“ ЕАД представляват неплатени наемни суми от договора с „Ораново“ ООД, режийните разходи по производствената дейност и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от „Мини Бобов дол“ ЕАД.

Внесена е конкретизация и по обвинението на Румен Овчаров за извършено от него престъпление по служба, извършено в периода 31.05.2006 г до 26.02.2007 г. На 31.05.2006 г. е превишил властта си като е дал разрешение на „Мини бобов дол „ЕАД да сключи договор за наем с „Ораново“ООД, като е иззел правомощията на Министерски съвет съгласно чл.5,т.3 от Закона за подземните богатства.

Настъпили са значителни вредни последици за „Мини Бобов дол“ ЕАД и Българската държава, изразяващи се в осъществен неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост, създадена възможност от засягане на живота и здравето на населението. Като не се е съобразил с разпоредбите на Закона за подземните богатства – а именно концесията е следвало да се предостави на физически и юридически лица, които удостоверяват, че имат надлежна регистрация и притежават необходимите технически, управленски и финансови възможности, Румен Овчаров предложил на Министерски съвет да вземе решение за прехвърляне на права и задължения по невлязъл в сила концесионен договор на „Мини Бобов дол“ ЕАД от държавното дружество на „Ораново“ ЕООД за срок от 35 години, съобщават още от Прокуратурата.

На 26.02.2007 година, сключил допълнително споразумение № 1 към договор за предоставяне на концесия на „Мини Бобов дол“ ЕАД и от това са настъпили значителни вредни последици за „Мини Бобов дол“ ЕАД и Българската държава изразяващи се в лишаване на държавното дружество от предмета на дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоби заплашват стопани, които не са регистрирали пчелните си семейства
Глоби заплашват стопани, които не са регистрирали пчелните си семейства
Във ФЖМК откриха официално новата академична година
Във ФЖМК откриха официално новата академична година