НОВИНИ

Българското кино в Кан: "Посоки" се бори за наградата в "Особен поглед"

Повече от 600 души аплодихраха премиерата на българския филм в официалната селекция на фестивала. "Посоки" на Стефан Командарев ще се бори за наградата в програмата "Особен поглед". За атмосферата от вълнуващия момент разказват специалните ни пратеници Айше Сали и операторът Станислав Ангелов.

Айше Сали
от Айше Сали
09:00, 27.05.2017
Чете се за: 01:42 мин.
Още

История за силата да продължиш въпреки суровия живот. Дали в търсене на смисъл и упование, или в опит за бягство, който мнозина наричат спасение. За "Посоките", по които поемат шестима таксиметрови шофьори с техните клиенти. Посоки като тези, по които минава и цялото българско общество.

След почти 30-годишно отсъствие на българското кино от официалната селекция в Кан филмът на Стефан Командарев ни върна в светлината на прожекторите. Лично директорът на фестивала Тиери Фремо го представи пред публиката на Лазурния бряг.

Стефан Командарев, режисьор: Аз съм от умерените оптимисти. Оптимисти, които се опитваме със скромните неща, които правим, нещо да променяме. Дали ще успеем, един Господ знае. Посоката я изгубихме според мен и някак си това е моят опит да се опитам да накарам хората да се опитат да помислят за духовната посока, за ценностната посока, защото от това зависи всичко останало.

Оптимисти, песимисти, реалисти. В пътуването с неволите и комичните моменти на техните клиенти ни водят едни от най-обичаните български актьори.

Добрин Досев, актьор: Смятам, че ние тепърва започваме да вярваме и ако това е единственият начин, по който всички ние заедно можем да направим, така че да вървим напред.
Ирини Жамбонас, актриса: Човек сам избира посоката и ако знаеш как и защо, ще вървиш в правилна посока.
Борислава Стратиева, актриса: Всъщност гледах за първи път филма. И няма да лъжа - плаках си доста, докато го гледах, защото всички истории, човек може абсолютно да се припознае в тях. Моята история, за момичето, което трябва да се продава, за да успее и не че тя трябва, а че избира - ето това е, което на мен ми е най-болезненото и което аз искам да се промени.
Иван Бърнев, актьор: Аз мисля, че нещо кардинално няма нужда да сменяме. Това, което от години само го разказвахме, вече започва да се случва, а именно - че трябва да има възможност да се появят повече филми.
Севда Шишманова, програмен директор на БНТ1: Това е третият филм на Стефан Командарев, който БНТ подкрепя и според мен той е много важен, защото една силно социална българска драма намери език да бъде разбрана от международна аудитория.

В края на премираната прожекция повече от 5 минути екипът на филма беше обграден от почитатели. Повече от 600 души аплодираха филма "Посоки" на Стефан Командарев в зала Дебюси на фестивалния дворец в Кан.

Анна Касканс: Филмът беше страхотен, модерен. И това личи от сценария, актьорите, режисьора. Всичко е много въздействащо. Виждаме трагедията на България.
Никола: Този филм ни приканва към пътуване и ни кара да се запитаме за начина на живот в една страна, чиито граждани са граждани и на ЕС. За системата и за надеждата, която понякога си отива и невинаги се връща.

На филмовия пазар в Кан филмът вече е продaден във Франция,Турция, Китай, Испания, Белгия, Холандия, Люксембург и Полша. А церемонията по награждаването в категорията „Особен поглед" е тази вечер. Дали "Посоката" обратно към България ще бъде увенчана и с награда, ще реши председателят на журито Ума Търман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 40 фермери представят натурални продукти на еко и биофестивал в Садово
Над 40 фермери представят натурални продукти на еко и биофестивал в Садово
Започва Eвропейският фестивал по стрийтфутбол за хора в неравностойно положение
Започва Eвропейският фестивал по стрийтфутбол за хора в неравностойно положение